За първи път в община „Родопи”: Кметът Павел Михайлов свиква общо събрание на населението в Златитрап

Уникално допитване ще прави община „Родопи” в село Златитрап. Кметът Павел Михайлов свиква общо събрание на населението, според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление , за да реши въпроса с детската градина в селото.

До прибягването към този необичаен вид референдум се стигна след като голяма част от жителите на Златитрап се противопоставиха на решението на общински съвет „Родопи” детска градина „Първи юни” да се трансформира във филиал на учебното заведение в съседното село Брестовица. Хората застанаха твърдо и зад директорката Снежана Дафовска, която след преобразуването ще бъде освободена от поста. Те са депозирали и подписка в общината, подкрепена от над 700 души.

Законът ми дава право да събера гражданите и на място да вземат решение по този въпрос, който е изключително важен за хората. За мен, като кмет, има значение мнението на населението и аз съм длъжен да се съобразя с желанието им. За  пореден път заявявам, че съм избран да бъда кмет на всички, хората са суверена и те имат  думата сега”, коментира кметът Павел Михайлов.

Според Закона в общото събрание могат да вземат участие всички граждани с избирателни права в съответното населено място.

„Окончателната дума имат хората и аз ще се съобразя с решението им”, обеща кметът Павел Михайлов.

На срещата в селото присъстваха още заместник-кметът с ресор „Образование” Борислав Инчев, председателят на общински съвет „Родопи” Георги Цанков, кметовете на Златитрап и Кадиево Анелия Уланова и Лиляна Петрова, общинските съветници от Брестовица и Златитрап.