Бюджетът на община „Родопи“ е амбициозен и балансиран

27 310 000 е рамката на приходната част на бюджета в пловдивската община „Родопи“. Той е амбициозен и балансиран, каза кметът Павел Михайлов. По думите му е съгласуван с всеки един кмет от всички 21 населени места в общината.

Екипът на администрацията категорично отрече, че има привилегировани села за сметка на други. Двама общински съветници от коалиция „Заедно“ твърдят неистини, каза Михайлов по повод на изказвания на Лидия Гимишева и Ангел Рахов. Те твърдят, че селата Белащица и Марково са ощетени след преразпределяне на средствата. Заместник-кметът Владимир Маринов каза, че само за Марково от бюджета ще влязат 650 000 лева, а за Белащица сумата е подобна.

Бюджетът на община Родопи ще се гласува от съветниците на 27 февруари.

Най-много средства  от бюджета ще се отделят за строителство на детски и спортни площадки – 1 300 000 лева, както и за изграждане на улици в населените места. За инфраструктура ще се разпределят над 3 млн. лева.

Община Родопи започва изграждане на видеонаблюдение за 60 000 лева първо от селата Брани поле, Белащица, Брестник, Марково и Първенец. Те се намират на 1 РУ на МВР- Пловдив и наблюдението ще бъде изградено на входно-изходните артерии, както и в централните райони на тези села.

Предвиждаме граждански патрули и ще работим ръка за ръка с МВР и прокуратурата, каза заместник-кметът Владимир Маринов. Отрядите от граждани ще работят на принципа на общинска полиция, като подават сигнали за незаконни сметища на територията на общината, както и за други нередности. Новите патрули ще съставят актове, което ще се узакони с промени в наредбите.

От общината ще се борят с незаконните сметища и ще вземат драстични мерки.

Има констатирано незаконно сметище от 2011 година в частен имот в село Ягодово, което трябва да бъде премахнато през тази година.

От Родопи имат намерение да построят нова детска градина в село Брани поле. Идейният проект е за 4 600 000 лева, предаден е за съгласуване в Министерството на образованието и науката. 

В спешен порядък трябва да се ремонтира мостът до село Първенец, чийто експлоатационен период е до ноември тази година. От Националния бюджет ще се търсят средства до 2 млн. лева по линия на Комисията за бедствия и аварии.

Предвидени са и по 100 000 за проектно проектиране на околовръстен път с. Бресник – гр. Куклен и за път Брестник – Белащица – Марково. Започва и актуализиране и осъвременяване на стари поекти за канализации в населените места и се надяваме до края на мандата да успеем да изградим канализации поне в няколко села, казаха още кметът и заместникът.