Празнично шествие за 24 май в община „Родопи“

С масово, цветно и пъстро шествие община „Родопи“ ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Организираното тържество е по инициатива на ръководствата на училищата в селата Браниполе и Белащица и се провежда за втора поредна година.

Преподаватели, ученици и жители на двете села ще преминат в шествие няколко километровата отсечка от Белащица до Браниполе, за да се съберат на единствената улица, която е обща за двете села – последна за Браниполе и първа за Белащица.

По традиция в шествието ще участват кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов и заместник-кметът Емилия Иванова.

Колоната ще тръгне в 10.00 часа едновременно от двете училища и ще премине през улица „Родопи“. Срещайки се по средата между двете села, ученици и учители ще отправят приветствие едни към други.

За да се осигури безопасното преминаване на участниците в празничното шествие по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ще бъде спряно движението на пътни превозни средства по главните улици на двете села от 10:00 часа до 11:30 часа.

Тържествата по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност започнаха още в навечерието на 24 май.

С празничен концерт ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Първенец чества патронния си празник. Официален гост на тържеството беше кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов.

Присъстващите аплодираха таланта на децата от Клуб за художествено слово по НП „Заедно в изкуствата и в спорта“, група за занимания по интереси „Театрален състав“, ВГ „Обичам да пея“ и Вокална група „Усмивки“, ДЮФТА „Детелинки“, ТШ „Елит“ и Таня Манолова от 4б клас.

Тържествено зазвуча химнът „Върви, народе възродени“ в ОУ „Христо Ботев“, с. Крумово. Децата от подготвителна група и учениците от 1-ви до 7-ми клас изнесоха празнична програма, като рецитираха стихотворения, представиха сценки и песни. В края на концерта директорът Илина Вутова отправи благодарствени адреси към родители за тяхната подкрепа и съпричастност с дейностите в училището и награди ученици за постигнати резултати в училище.

Дни преди официалния празник, посветен на писмеността ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” в село Марково отбеляза 178 години училищна дейност. Десет ученици получиха грамоти за призовете си в национални и областни олимпиади.

С рецитал и концерт отбелязаха Деня на българската азбука и децата от ОУ „Паисий Хилендарски“ в село Цалапица.

Децата от 6-ти клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Устина изправиха на крака родители и десетки жители на селото в зрителната зала на читалището. Залата беше взривена от аплодисменти, след като младите театрални таланти изиграха на сцената „Криворазбраната цивилизация“ от Добри Войников.

Театърът е посветен на честванията по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Всеки посетител имаше възможност да направи лични дарения, а събраните средства ще бъдат вложени в обновяване на материалната база на училището в село Устина.