Поздравително слово на Павел Михайлов по повод Трети март

Уважаеми съграждани,

143 години ни делят от онзи Трети март, когато в Сан Стефано се полагат подписите, ознаменували края на Руско-турската война и раждането на българската свобода.

Въпреки, че международните договори и примирия се подписват някъде там, край Босфора, в Берлин или в околностите на Париж, за нас Връх Шипка е мястото, където се сбъдва свободата на българина.

Боевете на връх Шипка са националната проверка на духа и категоричната заявка пред Европа и света, че българинът е дораснал до идеята за собствената си свобода и е готов да я брани всячески, дори с цената на живота.

Историята помни фактите, свързани с войната: 11000 убити, ранени и безследно изчезнали само на Шипка и в полето при Шейново, над 9000 замръзнали и заболели по време на Зимното шипченско стоене. Но цифрите не познават личните драми – осиротелите семейства, порутените домове, радостта през сълзи.

Трети март е ден, в който народът ни стои на колене пред подвига на руските войници, румънските и финските войни, българските опълченци и всички, които със своята героична саможертва са вграждали живота си в олтара на Свободата.

Уважаеми съграждани,

Трети март е ден на българското Възскресение, ден на почит и благодарност пред величавата саможертва на участниците в борбата за свободата.

Поздравявам ви с националния празник на Република България! Да го посрещнем достойно и да предадем на потомците си свещения завет – да пазят като висша ценност Свободата!

ПАВЕЛ МИХАЙЛОВ

Кмет на Община „Родопи”