Община „Родопи” даде старт на най-мащабния си проект за близо 5 милиона лева

С официална церемония „Първа копка” община „Родопи” даде старт на най-мащабния си проект за изграждане на чисто нова детска градина в село Браниполе. Събитието събра цялото ръководство на общината – кметът Павел Михайлов, заместник-кметовете Емилия Иванова, Борислав Инчев и Неази Таир, председателя на ОбС  Георги Цанков, общински съветници и кметове. Домакин  беше кметът на село Браниполе Даниела Стоилова. Церемонията уважиха екипът на детска градина „Синчец” и жители на селото.

Проектът е на стойност 4,6 милиона лева, финансиран от Министерството на образованието и науката. Средставата ще бъдат вложени в строително- монтажни дейности, обзавеждане и оборудване. Общината вложи и над 300 хиляди лева в ремонт на сградите, в които бяха преместени децата от детска градина „Синчец” – читалището и в сградата  на  училището в селото.

 Новата детска градина ще бъде разположена на разгърната застроена площ от близо 3 декара и ще обслужва над 150 деца. В нея ще бъдат разкрити общо 6 групи – 4 градински, една яслена и една резервна за най-малките жители на село Браниполе. Всяка група ще разполага със собствена обособена детска площадка за игра. Детската градина ще бъде изпълнена по всички съвременни стандарти.

От близо десетилетие това е първият голям проект, спечелен от общината. Работихме две години по него. Вярвам, че когато институциите работят в сихрон помежду си нещата се случват”,  каза кметът Павел Михайлов. Той благодари за екипната работа  на председателя на общински съвет „Родопи”, на общинските съветници, на колегите си от администрацията.

Кметът Павел Михайлов отбеляза с признание за съпричастността при реализиране на проекта и на Владимир Маринов, бивш заместник –кмет на общината и народен представител в 46-ия и 47-мия парламент.

Символичната първа копка направи лично  Павел Михайлов, като се качи в багера на фирмата-изпълнител. Михайлов, заедно с колегата си от Браниполе Даниела Стоилова разбиха шампанското за новата детска градина.

С изграждането на новата детска градина „Синчец” в село Браниполе ще се реши голяма част от проблема с инфраструктурата в детските градини в общината. Идеята е заведението да обслужва селата Браниполе, Белащица и Брестник.

„Инвестираме в нашите деца.Този проект е поглед в бъдещето. Той е израз на желанието на общината да осигури по-добро качество на живот на хората за един дълъг период от време. Децата са живота в семейството, надеждата и бъдещето на нацията. Затова ние продължаваме да изпълняваме нашите ангажименти и аз съм изключително щастлив, че след по-малко от  година ще се радваме на нова, модерна детска градина”, коментира още кметът на общината и пожела успех на изпълнителите. Силният вятър може и да угаси свещите по време на водосвета, воден от отец Страхил , но пък  не попречи на пожеланията за успех на проекта.

 „Пожелаваме безаварийно строителство на изпълнителя и скоро всички ние, жителите на община „Родопи”, заедно да открием най-новата детска градина, която да бъде пълна с детски усмивки.”

Фокусът на ръководството на Община „Родопи” е насочен в проекти в образователната сфера. Общината следва политиката, свързана с инвестициите в образователната инфраструктура с идеята, че в дългосрочен план добрата материална база ще подобри качеството на образование и на живот.