с.Цалапица

География

с.Цалапица

Местоположението на Цалапица е изключитело стратегическо. Цалапица е между два от най-натоварените транспортни участъка от инфраструктурата на страната ни. Стратегическото място на селото е и допълнено с това, че се намира в сърцето на Горнотракийската низина. Почвите в Цалапица са изключитело плодородни и подходящи за отглеждане на зеленчуци и плодове.

История

За името на село Цалапица са останали няколко легенди.

Една от тях разказва, че когато през XII век кръстоносците настъпвали от запад към Ерусалим, по „друма“ били предвождани от някой испански крал. С него била и жена му – бременна. В такова състояние тя не могла да продължи, затова била оставена в местността „Каламица“, а заедно с нея – голяма група телохранители и прислуга. На това място групата прекарала повече от две години и се създало цяло селище. И понеже жената на краля се наричала Цалапица, новосъздаденото селище се нарекло на нейно име.

с.Цалапица

В другата легенда се разказва, че в землището на сегашното село е имало пет селища. Те си имали свои имена – Каламица, Ковачевица, Лазаревица, Сракет и Текеница. Когато започва турското нашествие на тези малки селца минавал главният път, наричан тогава „Друма“. По него се придвижвали войските и се отдавали на грабежи безчинства в беззащитните български села, което накарало населението да се разсели. На сегашното място на Цалапица, където били гъсти гори, имало само овчарски колиби.

При заселването на петте селца в едно, новото име било „Цела-петица“, което постепенно, за благозвучие се преименувало „Цалапица“.

За най-достоверна се приема версията на българския археолог Васил Миков, който изказва мнение, че името идва от местността „Каламица“ и постепенно е станало „Цалапица“.

Образование

В селото функционира основно училище.

Транспорт

На север от селото е разположена авто-магистрала „Тракия“, която започва от София и засега е изградена до Стара Загора, с проект да стигне до Бургас. Други пътища свързват селото със Стамболийски, Пловдив и Пазарджик. До селото може да се стигне удобно с автобус от Пловдив.
Автогарата

Редовни събития

Провежда се събор на 24 май. На събора се пеят и танцуват музикални състави от селото. Всяка Събота има голям пазар в близост до центъра на селото, на специална асфалтирана площ със сергии и паркинг.

Други

В Цалапица се намира най-големият и единствен разсадник за сертифициран овощен, розов и тополов материал в България – „Френско-Български Разсадници“ ООД. Произвежданата продукция в разсадника е под специалния контрол на Министерството на Земеделието и Продоволствието в България. Разсадникът се ръководи от висококвалифицирани специалисти в областта на овощарството, гарантиращи безупречно качество, чистота на произвеждания материал и автентичност на сортовете. През 2007 година „Френско-Български Разсадници“ ООД постави началото на „Обединени Европейски Разсадници“ ООД, където съвместно, с цел получаване на висококачествена селскостопанска продукция, отговаряща на всички изисквания на Европейския съюз, заработиха не само френски и български специалисти, но и специалисти от Германия и Холандия.

Фотогалерия с.Цалапица