Традиционни родопски ястия

Катми по родопски

Продукти за Катми по родопски:

  • 500 г кисело мляко
  • 800 г брашно
  • 3 яйца
  • 2 с.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.ч. газирана вода
  • сол

Начин на приготвяне на Катми по родопски:

Разбийте добре яйцата и млякото, прибавете содата, солта и газираната вода. Разбъркайте добре сместа и добавете брашното, като бъркате до получаване на не много гъста смес. Изпечете катмите в тиган и гарнирайте с фантазия.


Вита баница по родопски

Необходими продукти:

  • 1 пакет готови кори „ФАМИЛИЯ“
  • 400 гр. овче сирене /може и краве/
  • 3 ср.черпака кисело мляко /домашно подквасено/
  • 1 пак.бакпулвер 1 ч.л. сода бикарбонат – равна
  • 1 к.ч. брашно
  • 7 яйца
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1/2 пакет масло бутер /немско/

Начин на приготвяне и сервиране:

Разбиваме в съд 5 яйца, киселото мляко с бакпулвера и содата. Добавяме брашното, олиото и натрошеното сирене. С така получената смес поръсваме равномерно всяка кора, навиваме на руло и поставяме в намаслена с олио тава. Като наредим баницата с всички кори, заливаме с 2 разбити яйца и разтопеното масло. Оставяме 5 минути да попие и печем в предварително загрята фурна около 40 мин. на 180 градуса. След изваждането от фурната се покрива с намокрена кърпа за 10 минути да се задуши.


Качамак по родопски

Продукти:

  • 500 грама картофи
  • 1 чаена чаша царевично брашно
  • 2 яйца
  • 150-200гр. бяло саламурено сирене
  • 2-3 супени лъжици краве масло
  • 1 супени лъжици олио
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Картофите се обелват и нарязват на шайби;
  2. Сваряват се в 3-4 чаени чаши вода и сол на вкус (оставят се във водата в която са варени);
  3. Когато картофите са сварени ги намачкваме (с ръчна преса-не пасирайте картофи с пасатор!!!);
  4. На дъното не тавичка се запържват с олиото разбитите яйца така ,че те да го покрият;
  5. Натрошава се сиренето върху изпържените яйца;
  6. Връщат се на котлона намачканите картофи с водата и на тънка струйка , с непрекъснато бъркане си насипва царевичното брашно;
  7. Когато получената каша се сгъсти се изсипва в тавичката върху сиренето и пържените яйцата;
  8. В тиганче се запържва до златисто маслото;
  9. Със запърженото масло заливаме качамака като с лъжица притискаме тук там, така че да се образуват локвички от масло.

Забележки:

Качамакът е вкусен и топъл и студен.
Може да се сервира и като отделно ястие и като гарнитура към печено и варено месо.


Телешко с трахана

Продукти:

  • 1кг телешко без кости от предната част
  • 1ч.ч. булгур
  • 1ч.ч. едър шарен боб
  • 1ч.ч. масло
  • по 1с.л. брашно и червен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Накиснатият от предната нощ боб и булгурът се измиват, заливат се със студена вода и се варят на слаб огън, докато омекнат. Междувременно месото се нарязва на парчета колкото кибритена кутия, задушава се в малко вода и се прибавя към варивата.