Катми по родопски
Продукти за Катми по родопски:
- 500 г кисело мляко
- 800 г брашно
- 3 яйца
- 2 с.л. сода бикарбонат
- 1 ч.ч. газирана вода
- сол
Начин на приготвяне на Катми по родопски:
Разбийте добре яйцата и млякото, прибавете содата, солта и газираната вода. Разбъркайте добре сместа и добавете брашното, като бъркате до получаване на не много гъста смес. Изпечете катмите в тиган и гарнирайте с фантазия.
Вита баница по родопски
Необходими продукти:
- 1 пакет готови кори „ФАМИЛИЯ“
- 400 гр. овче сирене /може и краве/
- 3 ср.черпака кисело мляко /домашно подквасено/
- 1 пак.бакпулвер 1 ч.л. сода бикарбонат – равна
- 1 к.ч. брашно
- 7 яйца
- 1/2 ч.ч. олио
- 1/2 пакет масло бутер /немско/
Начин на приготвяне и сервиране:
Разбиваме в съд 5 яйца, киселото мляко с бакпулвера и содата. Добавяме брашното, олиото и натрошеното сирене. С така получената смес поръсваме равномерно всяка кора, навиваме на руло и поставяме в намаслена с олио тава. Като наредим баницата с всички кори, заливаме с 2 разбити яйца и разтопеното масло. Оставяме 5 минути да попие и печем в предварително загрята фурна около 40 мин. на 180 градуса. След изваждането от фурната се покрива с намокрена кърпа за 10 минути да се задуши.
Качамак по родопски
Продукти:
- 500 грама картофи
- 1 чаена чаша царевично брашно
- 2 яйца
- 150-200гр. бяло саламурено сирене
- 2-3 супени лъжици краве масло
- 1 супени лъжици олио
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Картофите се обелват и нарязват на шайби;
- Сваряват се в 3-4 чаени чаши вода и сол на вкус (оставят се във водата в която са варени);
- Когато картофите са сварени ги намачкваме (с ръчна преса-не пасирайте картофи с пасатор!!!);
- На дъното не тавичка се запържват с олиото разбитите яйца така ,че те да го покрият;
- Натрошава се сиренето върху изпържените яйца;
- Връщат се на котлона намачканите картофи с водата и на тънка струйка , с непрекъснато бъркане си насипва царевичното брашно;
- Когато получената каша се сгъсти се изсипва в тавичката върху сиренето и пържените яйцата;
- В тиганче се запържва до златисто маслото;
- Със запърженото масло заливаме качамака като с лъжица притискаме тук там, така че да се образуват локвички от масло.
Забележки:
Качамакът е вкусен и топъл и студен.
Може да се сервира и като отделно ястие и като гарнитура към печено и варено месо.
Телешко с трахана
Продукти:
- 1кг телешко без кости от предната част
- 1ч.ч. булгур
- 1ч.ч. едър шарен боб
- 1ч.ч. масло
- по 1с.л. брашно и червен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Накиснатият от предната нощ боб и булгурът се измиват, заливат се със студена вода и се варят на слаб огън, докато омекнат. Междувременно месото се нарязва на парчета колкото кибритена кутия, задушава се в малко вода и се прибавя към варивата.