Културен календар

По време на ежегодните празници, които са традиция и се празнуват по различно време във всяко село се наблюдава тенденция към възраждане и обновяване на отдавнашни ритуали и традиции като „Сирни Заговезни” с кукерските шествия, отбелязването на деня на Лозаря с зарязването на лозето, ваденето на кръста от водата на „Йордановден”, Бабинден и др. На съборите могат да се видят традиционни български носии, звучат неповторими родопски песни, вият се кръшни хора. Срещат се и празнуват хора от различни населени места.


Бабин ден

21.01-празнуване на Бабин ден. Празнува се във всички селища на Общината.Празника се организира от читалищата, като най-атрактивен е празника в селищата Брестник, Брестовица и Скобелево. В село Брестник се събират на площада около 200 души, като те са освен от самото село и гости от други селища на Общината. Присъстват кметовете на Общината и политици от различните политически партии. Обичаят „Бабин ден” се пресъздава от самодейците, които са се подготвяли месец преди празника в читалището. Има ръководител на състав за пресъздаване на народни обичаи, който целогодишно подготвя групата за различните народни обичаи свързани с народния календар. Самодейците имат гардероб от театрални дрехи, а такива които липсват си набавят от гардероба на драматичен театър Пловдив. Празника е изключително атрактивен и е истински празник за населението на Община „Родопи”.


Трифон Зарезан

14-ти февруари-празника „Трифон Зарезан”- най-интересно за публиката се празнува в село Брестовица. Заедно с винарските изби, които са няколко в селището младите хора са най-активните участници. Те пресъздават обичая автентично и на този празник интересът на гостите е от цялата страна. Той се отразява от национална, регионална и местна преса, както и от националните и регионални телевизии. „Трифон Зарезан” се празнува атрактивно и в селищата Марково, Брестник и Цалапица.


Празник на самодейността

01.03.-празник на самодейността.- Този празник се отбелязва от всички самодейни колективи по читалищата. Първо се изнасят концерти и представления на колективите, след което настъпва истинското празнуване с танци, игри, закачки между самодейците и техните ръководители. Повечето ръководители на съставите са професионалисти, музиканти, хореографи и радетели на българската култура.


Освобождението на България

3-ти март- Освобождението на България от Османското владичество – празнува се във всички селища, но най мащабно е в селищата Белащица, Цалапица и Марково. Особено активни са белащенци, които са подготвили тематична литературно-музикална програма. Събират се много хора от Белащица и Марково. Участниците са предимно ученици от училищата на двете селища и певческите групи към читалищата.


Празник на българската писменост и култура

24-май-празник на българската писменост и култура. Празнува се от всички ученици, но литературните програми се изнасят съвместно с читалищата, чиито самодейни колективи активно се включват в програмата. Празника е от национално значение и на него в отделните селища присъстват кметове, общински съветници и гости от инспектората на Образованието в гр.Пловдив.


Празник на Община Родопи

Между 1-ви и 10-ти юни всяка година в различни селища на Общината се провежда Празник на Общината. На този празник трае 2 или 3 дена, защото е съчетан с преглед на художествената самодейност. На сцената се изявяват абсалютно всички самодейни колективи, които са над 35 на брой. Това са танцови състави, певчески групи,народни обичаи, групи за автентичен фолклор, джаз-балет,модерни танци, фолк-фитнес, групи за стари градски песни, групи на етносите-цигански и турски, театрални състави и ндивидуални изпълнители. Присъстват много гости, политици, кметове, общински съветници. Самодейците се извозват с автобуси до определеното за празник селище и присъстват на изпълнението на колегите се от другите читалища. Получава се нещо като състезание, защото има награди и грамоти понякога оценяни от професионално жури. На този празник вземат участие над-550 самодейци без да се броят гостите и публиката


Дионисиеви празници на младото вино

В началото на месец декември е вторият по значимост за Община „Родопи” празник- „Дионисиеви празници на младото вино”. Той е подобен на Празника на Общината. Провежда се също всяка година в различни селища на общината, трае 2 или 3 дена. В него вземат участие освен традиционнта културна програма, но този път без участието на детски състави и много винарски изби намиращи се на територията на Общината, както и гостуващи от други населени места. Международен панаир Пловдив е партньо на празника. Той построява павилиони за отделните винпроми, които излагат продукцията в тях. Населението има възможност да пробва и купува от продукцияна на тези производители. Наред с програмата ежегодно се провежда голям конкурс за производители на домашни вина. Конкурсът се оценя от жури от енолози, а спечелилите получават награди. Празника е широко отразен в пресата и на него присъстват много гости освен от всички селища на община „Родопи” и много гости от град Пловдив.


Коледа и Нова година

Последните празници за годината са коледните и новогодишните. Те се празнуват традиционно от децата, а в читалището сеп изявяват абсолютно всички детски групи. Празниците са местни и на тях присъстват деца, родители, баби и дядовци. Самодейците пък отразяват всички църковни празници по това време , за което са се готвили от началото на месец октомври.


На територията на Община „Родопи” живеят в мир, разбирателство и добросъседски отношения турци, цигани, арменци и др. Най-много са циганите в селата Брестовица, Ягодово и Цалапица. Турският етнос е с най-голям брой в селата Устина и Браниполе. Те са неделима част от населението на Община „Родопи”, активно се включват във всички сфери живота- култура, образование и др. най-активни са циганите от село Цалапица и турците от село Устина.