Трима национални шампиони по фолклор до момента на „Балкан фолк“ и „Евро фолк“

Една номинация за златен „Орфей“ за фолклор, три златни медала и съответно три титли „национален шампион“, 12 сребърни медала и 15 бронзови бяха спечелени през първите три дни на националния шампионат по фолклор „Евро фолк 2014“, който върви паралелно с XVIII –тия Старопланински събор „Балкан фолк 2014“ на сцената на Летния театър във Велико Търново. Двата форума се провеждат от 8 до 18 май, като се очаква по време на тях да се изявят над 300 фолклорни състава и над 5000 изпълнители.

В петото издание на шампионата „Евро фолк 2014“ са допуснати да се състезават 80 фолклорни колективи и индивидиуални изпълнители, като компетентно жури от фолклористи и хореографи оценява по регламента от шампионатната система качествата на техните изяви. Носители на Златен „Орфей“ за фолклор станаха танцов състав “Тракийска магия“ от с. Златитрап, община Родопи, Пловдивско. Ансамбълът обра овациите на публиката и спечели журито със своите танцови изпълнения. Младежите стават и национални шампиони по фолклор в тазгодишното издание на шампионата и получиха препоръка от журито да участват в Световния шампионат по фолклор World folk 2014, който тази година ще се проведе на сцените в Несебър, Поморие, Слънчев бряг и Свети Влас.

Златен медал и титлата „национален шампион“ спечели с виртуозните си изпълнения на тракийски песни и Катрин Калинова, възпитаничка на Музикалната гимназия в Русе. 16-годишната изпълнителка е едно от откритията на „Евро фолк 2014“. Групата за народни песни „Сенокоски славеи“ към НЧ „Христо Смирненски “, с. Сенокос, община Балчик, област Добрич е третия национален шампион по фолклор. Изпълнителите грабнаха Златен медал с добруджанските песни „Слънцето трепти, залязва“, „Момче горянче“, „Яне ле, либе ле“ и също получават покана за Световния шампионат по фолклор.

6-1

Председателят на Старопланински събор „Балкан фолк“ и президент на Европейската асоциация на фолклорните фестивали ЕАФФ“ Калоян Николов също приветства участниците и благодари за отделените време, сила и енергия, за да съхраняват българския фолклор и традиции. След приветствията публиката се наслади нагала концерт от най-добрите изпълнения през деня.

През първите три дни на сцената на Летния театър се изявиха повече от 120 колектива и индивидуални изпълнители. Освен дипломи за съществен принос и за съхраняване на фолклора, някой от тях получиха и грамоти за приемственост между поколенията на името на създателя на шампионатната система Илиян Николов, грамота за откритие на форума и др.

Следващите дати на коцертите от Старопланински събор „Балкан фолк” са 15, 17 и 18 май. Официалното закриване е планирано за 17 май от 19:00 часа.