Празник на „Свети дух” и събор в селата Марково и Дедово, всяка година на празника се прави курбан

С празнична литургия, курбан и музикална програма родопското село Марково отбеляза своя празник.

Празникът на селото е на „Свети дух” – 51 дни след Великден, в деня след Петдесетница, винаги в понеделник, когато се почита Светия дух и се прославя Светата Животворна троица – Бог Отец, Бог Син и Дух Свети, които имат равно достойнство.

По повод храмовия празник Народно читалище „ Алеко Константинов – 1907” организира празнична програма с участието на Александра Симеонова, ВГ „Звездички”, ТК „Лудория” – Марково, ТК „Лудория” – Крумово, ДТС „Синчец” и ПТФ „Балканджии” и музиката на формация „Паскалев”. Кметът на община „Родопи” поздрави жителите за празника, като им пожела да бъдат живи и здрави, благословени с радост и късмет!

За Дедово големият християнски празник Свети Дух, известен тук като Духовден, е по-специален. Почитта към Светия животворящ Дух се свързва и с преданието за възникването на селото. Според него преди 400 години край планинския ручей „Свети Дух“ и под кичестия бук се заселил голям род на овчар, наричан Дядото.

От Дядовото село се развило Дедово, популярно в този край с името Дедево.А през 1922 година под многовековния бук и край живителния поток бил издигнат параклис с аязмо „Свети Дух“.

99 години по-късно на това свято и паметно за вярващи и миряни място с дарения и доброволен труд местните построиха заслон. За отдих, срещи и раздумки на дедовчани, гости и туристи.В едноименния параклис в Дедово всички дойдоха, за да си припомнят Плодовете на Духа, които според апостол Павел са „любов, радост, мир, дълготърпение,благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание“.