Винен туризъм

Виненият туризъм е една от най-бързо развиващите се форми на специализиран туризъм, която бележи значителен ръст в националния туристически продукт през последните години. Не случайно българските производители на вина предлагат своята продукция все по-успешно на международния пазар. Голяма част от тях откриха дегустационни зали и предлагат на своите гости възможността да се насладят на превъзходните качества, вкус и аромат на българските червени и бели вина. Всичко това, съчетано с богатата българска култура и прекрасна природа, създава неповторими преживявания на туристите, избрали един или друг винен маршрут. България като страна на древни култури и цивилизации е наследила богати традиции в производството на вина.

На територията на Община „Родопи“ се намират следните винарски изби в които се осъществява винен туризъм:


Винарска изба „Todoroff”

Комплексът на винарска изба „Todoroff” е разположен в с. Брестовица, което се намира на 130 км от София и 15 км от Пловдив и е известено с изключително благоприятните си климатични и почвени дадености за производство на червени вина. Комплексът се простира сред прекрасна природа и тепърва се разширява. 

Избата е основана от братя Андонови през далечната 1945 г., но е върната към живот от г-н Иван Тодоров през 2001 г., когато е напълно реконструирана. Сега Избата е приятно място, изградено във Възрожденски стил и оборудвано със всички модерни технологии за производството на качествено вино. Залите за дегустации са изпълнени в духа на българското село, а атмосферата с която са изпълнени е в едно с разказите за виното, носят чувството на единение с напитката на боговете. Винарска изба “Todoroff” е добро решение за прекарване на свободното време в компанията на истинските червени вина и далеч от шума на големия град.

 Винарска изба „TODOROFF”
 Ритуал по започване на гроздобера във винарска изба „TODOROFF”

Избата е концентрирала усилията си в разработването и предлагането на малки серии висококачествени червени вина. Тя е първата по рода си в България, изба с бутиков характер, предлагаща както уникални вина, така и специално отношение към продукта и клиента.

 Дегустация на вино
 Бутикова колекция на „TODOROFF”
Коледен празник във винарска изба „TODOROFF”
 СПА хотел „TODOROFF” – с. Брестовица

Винарска изба „VILLA VINIFERA”

Винарска изба „VILLA VINIFERA” е построена 1936 г. в с. Брестовица. Това е класически тип винарска изба с дадености за производство на висококачествени вина.
      Състои се от: надземно отделение за преработка на гроздето и ферментация, отделение за младите вина, подземие за стареене на виното, разположено дълбоко под земята и осигуряващо необходимата постоянна температура и влажност целогодишно, дистилаторно отделение.

Производството се осъществява само в дървени съдове:
  – линове за ферментация с обем от 1400 до 25 000 литра.
  – бъчви с обем от 250 до 5180 литра.

   Общият капацитет на избата е 480 тона годишно.


Винарска изба „Brestovitsa”

Винарска изба „Brestovitsa” – понастоящем собственост на РПК с. Брестовица е създадена на 20 юли 1908 г. от 20 будни брестовичани, които полагат основите на кредитно взаимоспомагателно дружество, което прераства в кооперация. Вече почти столетие това предприятие е пример за непреходността на кооперативното движение у нас. Произвежданото грозде и вино е разнасяло славата на брестовичани като майстори винари по целия свят. Това е бил и е основен поминък за населението, носещ му добри доходи. Не случайно Брестовица са я наричали „Малката Америка”.

 Винарска изба „Брестовица” – с. Брестовица

Винарска изба „Джинвира”

Винарска изба „Джинвира“ е малка семейна винарна, намираща се в центъра на с. Брестовица.

През 1991 г. Павел и Рени Джингарови започват с по-малко от един хектар земя . Следващите двадесет години семейството засажда на нови лозя. Впоследствие се включват и техните деца, Георги и Таня и през 2018 г. отваря врати новата семейна винарна „Джинвира.

Създадената изба произвежда малки серии висококачествени вина с нестандартни и запомнящи се вкусове под марката Thracian Rider, изцяло от собствени лозя, разположени в същото землище.


Винарска изба „Старата изба”


Винарска изба „Вила Юстина”

Бутиковата винарска изба „Вила Юстина” е разположена в покрайнините на Родопската Яка в с. Устина, на 26 км. от Пловдив. Основана е в края на 2006 с идеята за преработване на 300 т. грозде от собствени масиви в тероарни вина. Парк-лозето на „Вила Юстина” е разпложено в местността Горката, на 4 км. от избата.

За съвременното технологично оборудване, модерните технологични и енологични решения, за професионализма и страстта на технологичния екип говорят местните и международни медали, които вина на избата печелят всяка година.

Мисията на „Вила Юстина” е производство на качествени вина от Родопската яка в съчетание с винен туризъм, в район с богато културно-историческо наследство и прекрасна природа. Визитата във „Вила Юстина”, предоставя разходка на туристите по „Пътя на виното” в производствените помещения, посещение на парк-лозето и дегустация на вина в дегустационната зала. Невероятните гледки, които кулата на върха на лозовия масив разкрива, дегустацията на хубави вина и нощувката в къща за гости „Вила Юстина” зарежда туриста и любителя на вино с положителни емоции и желание да се върне отново! Избата предлага идеални условия за провеждане на фирмени мероприятия, семинари, бизнес и частни обяди и вечери!


Дионисиеви празници на младото вино

Община „Родопи“ ежегодно организира „Дионисиеви празници на младото вино“ през първата седмица на месец декември. Началото на тази традиция е поставена в с. Марково през 2004 г. Следващи домакини на честването са с. Брестовица – 2005 г. и с. Първенец – 2006 г. Тържествата продължават 3 дни. С всяка измината година винарски изби в „Родопи” се утвърждават като „визитната картичка” на общината. Дионисиевият елексир произведен в Брестовица, Първенец, Брестник разнася славата на местните производители из целия свят. Родопската яка се превърна за по-малко от 4 години в столица на винения туризъм у нас. Само в Брестовица се развиват четири квалитетни бутикови изби – „Vila Vinifera“, „Todoroff“, „Brestovitsa“ и „Бонини”. Танцови състави и самодейни певчески групи веселят туристите, местното население и гостите на общината. Провежда се конкурс за „Най – добро домашно вино“, в които стари майстори винари показват своите умения. Дегустацията на домашните вина се провежда в центъра на съответното населено място пред погледите на лозари и любители на червеното вино. Компетентно жури от Изпълнителната агенция по лозата и виното, Лозаро – винарската камара и винарските изби от територията на общината, дегустира пробите с вино и награждава най – добрите. По стените на Читалищата грейват детските рисунки на тема: „Грозде и гроздобер“.

 Посрещане на бог Дионисий по време на тържествата

Община „Родопи” е един от учредителите на Икономическо обединение /клъстер/


Пътят на Дионисий“

Маршрут – „Пътят на Дионисий” започва от разклона на магистрала „Тракия“/ Международен път Е 80/ при с. Калугерово, минава през района на Общините: Пазарджик, Кричим, Перущица, Родопи, Куклен, Асеновград, Кърджали – към Перперикон и Хасковските минерални бани и отново се влива в магистрала „Тракия“ при гр. Хасково .

Дължина на целия маршрут – 220 км.

Прилежащи местности и туристически маршрути:

 • Община Пазарджик – маршрути за винен туризъм –Пазарджик, Септември
  Маршрути за спортен, селски, еко и културно – исторически туризъм -Пещера – светилището на Дионисий, Септември
 • Община Кричим – маршрути за спортен, селски, еко и културно – исторически туризъм – Кричим, яз. Кричим, яз. Антоновци, Жребичко
 • Община Перущица – маршрути за винен туризъм – Винарна „Пълдин”
  Маршрути за спортен, селски, еко и културно – исторически туризъм – Перущица – църквата, крепостта Перистица, Червената църква
 • Община Родопи – маршрути за винен туризъм
  • винарска изба „Вила Винифера” с. Брестовица,
  • винарска  изба „Старата изба” с. Първенец,
  • винарска изба „Джиро Трейд” с. Първенец
   Маршрути за спортен, селски, еко и културно – исторически туризъм – с. Белащица – манастир „Св. Георги”
 • Община Куклен – маршрути за винен туризъм – с. Руен
  Маршрути за спортен, селски, еко и културно – исторически туризъм – Куклен – манастир „Св. Козма и Дамян”, хижа „Чернатица”, „Руен”, „Здравец”, „Бяла Черква”
 • Община  Асеновград – маршрути за винен туризъм – «Винпром» Асеновград, «Асенова крепост», Бачково – «Бачковския манастир» Резерват «Червената скала»
 • Община Кърджали – крепостта Перперикон
 • Община Хасково – винпром Хасково, хасковски минерални бани.

Целта на проекта е да се популяризира природните и културни забележителности, бита и  традициите на хората от населените места, през които преминават маршрутите. Съвместяване и поставяне на бизнес – основи на културното богатство с поминъка на хората и създаване на нов, модерен и интересен такъв.

 1. Създаване на инфраструктура и структура за туристически направления, които ще бъдат регистрирани в Европейския Съюз и в световните туристически агенции.
 2. Създаване на работни места и съживяване на икономиката в района. Преструктуриране на земеделието и хранително – вкусовата промишленост. Развитие на лозарство и винарство, овощарство и консервна промишленост, отглеждане на етерични култури и др.
  • Развитие на енергийно земеделие
  • Хотелиерство
  • Различни видове услуги – здравно обслужване, производство и продажба на сувенири, битови услуги и др.
  • Цялостно повишаване благосъстоянието на населението
  • Разкриване и експониране на културно – историческото наследство.
Маршрутна карта – „Пътят на Дионисий”