Зарязаха лозите за берекет, кметът спази традиционния ритуал в село Брестовица

Община „Родопи”  отпразнува Трифон Зарезан по стара традиция. Кметът Павел Михайлов гостува в село Брестовица за ритуала по лозова резитба. Празникът започва рано сутринта с традиционно шествие, водено от Павел Михайлов, заместник-кметовете Емилия Иванова и Борислав Инчев, кметът на селото Любен Радев и председателят на ОбС „Родопи” Георги Цанков.

С  хоругви и звук на българска гайда местните лозари и винари се отправиха към местността „Бяло поле”, където бе отслужен благослов. След молитвата за здраве лозето бе зарязано, както повеляват народните обичаи. Кметът на общината Павел Михайло  и кметът на с. Брестовица Любен Радев хванаха лозарската ножица, за да спазят българския обичай и  ритуално нагазиха лозята в масива „Бяло поле” край селото.

Много грозде, берекет и добро вино пожела на лозарите Павел Михайлов, който поля лозите с вино, според традицията и отряза първата лозова пръчка. 

„Празници като Трифон Зарезан са част от българската идентичност”, каза Павел Михайлов  и пожела на жители и гости на Брестовица да бъдат здрави, да уважават, съхраняват и предават българските традиции и обичаи. Брестовичани посрещнаха с аплодисменти думите на Михайлов, че община „Родопи” вече работи по проект за нов площад в центъра на селото.

По-добра година пожела на местните производители и кметът на Брестовица Любен Радев.

Край лозовите масиви в Брестовица бяха още Явор Гечев, съветник на министъра на земеделието и народният представител от 17 МИР Манол Генов, Иванка Петкова, секретар на община „Родопи” и Илина Вутова, заместник-председател на ОбС „Родопи”.

Явор Гечев насърчи винопроизводителите, като каза че Програмата за лозаро и винарство предоставя нови възможности за тях. „ Виното и лозята по този край на България са хляб, здраве, поминък, семейство. Тук в Брестовица всичко това е по три”, каза Гечев и пожела трудът на винарите да даде добри плодове.

Най-сладката част от празника Трифон Зарезан в Брестовица беше награждаването на най-добрите майстори на домашно вино, реколта 2021 година. Отличените получиха грамоти за участие и подаръци.

С домашно червено вино и сочни мезета се почерпиха и край масивите в Брестник. Преди обичайното зарязване водосвет за богата реколта отслужи местният свещеник, а специални гости на ритуала бяха заместник-кметът Емилия Иванова и Иванка Петкова, секретар на община „Родопи”.

С тъпан, хора и руйно вино зарязаха лозята  и в селата Цалапица, Кадиево и Марково.