Започва строежът на новия мост в село Първенец

Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов направи първа копка на строителството на новия мост над река Върлешница в село Първенец. Началото на реализацията на един от най-важните  проекти за общината беше в присъствието на народния представител Владимир Маринов, заместник-кметовете Емилия Иванова и Неази Таир, кметовете на двете съседни населени места – Първенец Ренета Плевнелиева и на Марково Десислава Терзиева, общинския съветник Ангел Рахов, специалисти от администрацията  и представители на фирмата –изпълнител.

Съоръжението е най-пряката връзка между селата от Родопската яка и е удобно за наетите в промишлените зони около Околовръстното шосе на Пловдив. Инвестицията е за близо милион и 400 хиляди лева и беше отпусната по време на  служебния кабинет „Янев 1”.

Това е дълго очаквано събитие. Съоръжението е основна пътна връзка за жителите на селото с останалите населени места в общината. Експлоатационният срок на временно поставения понтонен мост изтече в края на минала година и от тогава е забранено преминаването на автобуси и камиони през него”, обясни кметът Павел Михайлов. Той припомни, че конструкцията е изградена през 2014-а година, след като предишният мост рухна при наводнение.

Церемонията започна  с водосвет, а отец Ерм пожела строителството да върви безаварийно, за да може жителите на селото да се радват на новия мост още в края на тази година.

Проектът предвижда изграждане на стомано-бетонна конструкция , с две платна, всяко по близо 4 метра дължина и два нови пешеходни тротоари. Строителството неминуемо ще доведе до ограничения за жителите и преминаващите през населеното място. За целта е изграден обходен маршрут , обозначен с указателни табели, по който ще се пренасочи трафика.

 „Днес правим важна крачка в реализацията на този проект. Инфраструктурата на селото ни ще се промени към по-добро, но е нужно търпение и толерантност. Надявам се, че за новогодишните празници ще можем да прережем лентата на този обект“, каза още кметът Михайлов.