с.Златитрап

с.Злати трап

География

Село Златитрап се намира на 3 км от град Пловдив. Съседните села са Брестовица, Оризари и Кадиево. ЖП гара „Тодор Каблешков“ е разположена в единият край на селото, и е на железопътната линия София-Пловдив.

Обществени институции

  • Народно читалище „Христо Ботев“
  • Детска Градина „Първи Юни“
  • ЖП Гара „Тодор Каблешков“
  • Църква

Редовни събития

Сирни Заговезни — един от характерните празници, които се провеждат ежегодно в селото, е кукерският празник ден преди Сирни Заговезни. Началото на тази традиция е поставено през 1989 г. и продължава и до днес. Празненството започва с кукерско шествие, по време на което кукерите преминават през всеки дом и гонят злото. Кукерската група завършва обиколката си в центъра на селото, където е посрещана от оркестър изпълняващ българска народна музика. Веселбата продължава до късно вечерта и на нея присъстват кукери, местното население и много гости.

На 24 май в читалището на селото се организира празник по случай Денят на Славянската писменост. в който участват танцовите състави към читалището.

Св. Мъченица Марина — всяко лято се отбелязва празникът на селото със събор, който е свързан с християнския празник Св. Мъченица Марина. Съборът се организира съботата преди или след датата на празника, в зависимост от близостта на точната дата. Традицията е съборът да представлява култово мероприятие с много забавления, музика и игри.

Фотогалерия с.Златитрап