с.Браниполе

География

Село Браниполе се намира на 8 километра южно от центъра на град Пловдив и на 2 километра от края на града. Намира се в Горнотракийската низина в подножието на планината Родопи. Освен град Пловдив, в близост до селото се намира град Куклен и селата Белащица, Брестник, Гълъбово и Марково.

История

с.Брани поле

В праисторическите времена на мястото на селото се е намирало тракийско селище. В днешно време от него е останала малка могила. Старото име на Браниполе е Ахланово, което се интерпретира по два начина: „лахана“ на гръцки означава зеле и от там да е дошло Ахлан. На турски това означава „ясно поле“, което се доближава до съвременното му име много по-точно. Навремето селото е било чифлик. Днес селото е на път да се слее със съседното село Белащица.

Население

Население на Село Браниполе: 3001 жители.

Религии

В селото живеят християни (предимно православни) и мюсюлмани. Православната църква се нарича „Св.Св. Константин и Елена“. Тя се намира срещу кметството в центъра на селото. Параклисът “ Св. Архангел Михаил“ се намира срещу гробището на селото. В източния край на селото се намира джамията.

Обществени институции

Новото кметство е завършено през 2003 г. Училището в Браниполе е ОУ “ Св.Св. Кирил и Методий“. Има детска ясла и градина.

Редовни събития

На 21 май (Св.Св. Константин и Елена) е празникът на селото. Тогава се провежда и традиционния събор.

Фотогалерия с.Браниполе