В община „Родопи” спазиха традициите на Йордановден, над 1200 празнуват имен ден

Кметът Павел Михайлов  поздрави имениците и пожела здраве, успешна година, добри дела

Третият по значимост и един от най-очакваните християнски празници Йордановден беше отбелязан в община „Родопи”. Празничният ден започна с тържествена Света литургия във всички населени места от община „Родопи”.

Кметът Павел Михайлов присъства на  ритуала за спасяване на богоявленския кръст в река Първенецка над  село Първенец и на мъжкото хоро в студените води на река Пепелашка в Храбрино.

Александър Самсаров беше първият, който хвана кръста в село Първенец. За първи път, след много години, над 20 смели момчета се   включиха в обичая по вадене на богоявленския кръст на Йордановден в селото. 31-годишният мъж, който за пореден път участва в традиционната надпревара се оказа най-ловък. И за първи път  хваща кръста. Той пожела здраве на себе си и на жителите на цялата община „Родопи”.

Кметът Павел Михайлов  поздрави Александър Самсаров  и благодари на всички участници в ритуала.

По-късно Михайлов се присъедини към тържеството в село Храбрино. С гайди и народни носии бе спасен Богоявленският кръст в селото, аотец Димитър Карналов поведе шествието.

Над десет  смелчаци се потопиха в студените води на река Пепелишка, сред тях и първокласникът Вълко. Цветан Андреев беше първият, който извади кръста. След това участниците в ритуала изиграха ледено хоро във водите на реката.

Кметът на община „Родопи”  пожела здраве, успешна година, добри дела.

„Честит празник! Пожелавам ви здрава и успешна година! Нека този свят ден да ни даде здраве и сила. Да бъдем по-добри и по-смирени, а на всички именици пожелавам да са здрави, късметлии и да носят с гордост и чест името си!”

Традициите на Йордановден бяха спазени в Марково, Брестовица, Устина, Кадиево, Оризари.

Смелите мъже във всички населени места получиха подарък – хавлия с герба на община „Родопи“.

Над 1200  жители на община „Родопи“  честват своя имен ден на третия по значимост и един от най-очакваните християнски празници Йордановден. Най-много са мъжете, които носят името Йордан- 528. Жените с името Йорданка и Йордана са 440.Следват Божидар и Божидара – 146. Единици са с имената Данка, Бистра, Борил и Найден.