Цалапица очаква над 3 хиляди гости за Празника на Цалапишкия бабек и вино 2023

За трета година село Цалапица ще отпразнува тържествено празника на традиционния цалапишки бабек. Организаторите на това вкусно и пивко събитие са кметството в село Цалапица  и  НЧ „Светлина-1900“. Единственият по рода си фестивал се провежда под патронажа на кмета на община „Родопи” Павел Михайлов.

Програмата на празника включва музикално-танцови  фолклорни изяви, конкурс за най – добър цалапишки бабек и изложение на местни производители.

Над 40 певчески, танцови състави и индивидуални изпълнители от община „Родопи“,  от Пловдив, Пазарджик, София, Плевен, Златица, Забърдо, Ловеч, Нова Загора и Свети Власт ще демонстрират своя талант, като участват във фолклорната конкурсна програма, а най-добрите ще бъдат отличени.

Над 20 са  производителите на бабек, които са заявили участие в конкурса и ще премерят сили за големите награди.

Специален концерт подготвят и домакините от детските и младежките състави „Каламица“, с който ще поздравят всички участници и гости. Ще се представи и гайдарската школа към читалището.

Празникът намери свои радетели, последователи и съмишленици от цялата страна, които превърнаха площада в трибуна на неизчерпаема жизнерадост и неповторимост. Надяваме се тази година да излязат още повече производители и всички посетители да имат възможност да вкусят и да си купят от нашето мезе и вино“, споделят организаторите.

Началото на цалапишката фиеста ще бъде дадено на 25 март –Благовещение от 10:00 часа пред  паметника в централния парк на селото.