След три десетилетия в Брестовица отново има млечна кухня

След повече от трийсет години без детска кухня, от днес в Брестовица отново отвори врати пункт за храна за най-малките жители на община „Родопи“. Новата млечна кухня откриха кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, заедно с кмета на селото Любен Радев. На събитието присъстваха заместник-кметът Емилия Иванова, гост беше и кметът на село Цалапица Ивайло Данаилов.

„Услугата е част от социалната политика на общината и е една добра практика в помощ на младите семейства, както и здравословното хранене на децата. Затова от общинския бюджет тази година бяха предвидени собствени средства за ремонт на помещенията и откриване  на нови три млечни кухни – в Брестовица, Първенец и Устина“, коментира кметът Павел Михайлов и  преряза лентата на обновеното помещение.

Деца, възпитаници на детска градина „Първи юни“ в Брестовица превърнаха събитието  във вълнуващ празник, като изнесоха кратък и емоционален концерт, показвайки артистично присъствие.

Млечната кухня е за деца от 1 до 3 години, които не посещават детско заведение. Те ще получават супа, основно ястие и десерт всеки работен ден. Към момента в селото са записани 16 деца, но се очаква броят им да расте. Всички родители, които желаят да запишат децата си, могат да го направят при директора на детската градина.

Стойността на услугата е 2 лева за ден, като половината от тях се поемат от родителите. Останалата сума се финансира от общинския бюджет.

Пунктове за храна за най-малките жители на общината вече работят в селата Крумово, Белащица, Брестник и Цалапица, и обслужват общо около 80 деца.