Кметът на община „Родопи“ посрещна президента на България Румен Радев, двамата зарязаха лозите в село Устина

Президентът Румен Радев избра село Устина за традиционния за Трифон Зарезан ритуал за зарязване на лозите. Държавният глава пристигна малко преди обед, където беше посрещнат от кмета на община „Родопи“ Павел Михайлов и кмета на селото Нели Бундева. Официални гости на празника бяха министърът на земеделието и храните Явор Гечев, областният управител на Пловдив Ангел Стоев, председателят на ОбС „Родопи“ Георги Цанков, заместник-кметовете на община „Родопи“ Емилия Иванова, Неази Таир и Борислав Инчев, общински съветници от община „Родопи“.

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов поздрави държавния глава и го покани заедно да поведат традиционното шествие до лозовите масиви на селото под съпровода на музикантите от оркестър „Наздравица“  и млади момичета, облечени в народни носии, понесли погача и бъклица с вино.

Последва ритуала „Ой грозде, грозде, хубаво грозде. Кой ще те пие“, а Отец Георги извърши водосвет. След молитвата за здраве и благослов, лозето беше зарязано, както повеляват народните обичаи. Президентът Румен Радев и кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов хванаха лозарките ножици, които лично им подаде министър Явор Гечев. За да спазят българския обичай тримата ритуално нагазиха лозята в масива „Под стадиона“ край селото.

Много грозде, берекет и добро вино пожела на лозарите президентът Румен Радев и отряза първата лозова пръчка.

По-късно в центъра на селото държавният глава, заедно с кмета Михайлов откриха тържествената програма за празника.

„Празникът, посветен на лозарите и винарите, ни свързва с хилядолетните традиции на предците“, каза в приветствието си президентът. „Древната традиция повелява, че виното е искрата на живот, а друга повеля казва, че истински може да работи този, който знае как да се весели и уважава традициите“, посочи държавният глава. Според Радев износът не трябва да е голямата цел, защото в региона има предпоставки за винен туризъм, препитание и нови работни места. „Само за няколко години тук има бум на винарни, ново винопроизводство и това означава огромен потенциал, който се надявам да се развие в бъдещето“, добави той.

„Хората чакат този ден цяла година и когато настъпи кулминацията на празника се отварят бъчвите, наливат се бъклиците, взимат се ножиците и се отправят към лозовите масиви. Защото лозарството и винарството са поминък за хората в нашата община, но и гордост и дух. В съвременния свят, в който живеем, за да запазим идентичност трябва да продължим във времето това, което са ни завещали дедите ни“, приветства кметът Павел Михайлов.

Президентът Румен Радев награди победителите в конкурса на село Устина за „Най-добро домашно вино“. Голямата награда в категорията за червени вина бе спечелено от Васил Енчев.

Навръх хубавия български народен празник бяло и червено вино се ляха още в Брестовица, Първенец, Брестник, Марково, Цалапица, Белащица, Кадиево.