1115 души празнуват на Йордановден в община „Родопи“, кметът Павел Михайлов поздрави имениците

Над 1115 жители на община „Родопи“  честват своя имен ден на третия по значимост и един от най-очакваните християнски празници Йордановден.

Кметът Павел Михайлов поздрави по традиция миряните за Богоявление. Той присъства на  ритуала за спасяване на богоявленския кръст в  Първенец, заедно с кмета на селото Ренета Плевнелиева.

Васил Наков  „спаси“ кръста в река Първенецка. Той  „пребори” десетината мъже, които  влязоха в студените води на реката, за да се включат в обичая по вадене на богоявленския кръст на Йордановден. 26-годишният младеж, който за пореден път участва в традиционната надпревара се оказа най-ловък. И за трети път  хваща кръста. Той пожела здраве на себе си и на жителите на цялата община „Родопи”.

Кметът Павел Михайлов  поздрави Васил Наков и благодари на всички участници в ритуала.

По-късно Михайлов се присъедини към тържеството в село Кадиево. След тържествена литургия в църквата „Св. Възнесение Господне“  литийно шествие се отправи към бреговете на река Въча, където се   състоя ритуалното хвърляне на кръста. Победител стана деветокласникът Ивайло Стоянов, който скача за първи път за спасяването на християнския символ. B ocпopвaнa, нo чecтнa нaдпpeвapa той  пpeплyвa лeдeнитe вoди нa pеката и кръстът беше бързо изваден.

Смелият младеж получи благопожелания за здраве и успешна година от кмета на общината Павел Михайлов и кмета на село Кадиево Лиляна Петрова.

С гайди и народни носии бе спасен Богоявленският кръст в село Храбрино. Под звуците на музикантите от оркестър „Войводите“ , заедно с хоругвите, отец Димитър Карналов поведе шествието. В него участие взеха кметът Павел Михайлов и кметът на Храбрино Ангел Чобанов.

Седем смелчаци се потопиха в студените води на река Пепелишка, но Георги Кънев беше първият, който извади кръста. Скача за четвърти път и за втори път успява да спаси кръста. След това участниците в ритуала изиграха ледено хоро във водите на реката, водени от кмета на селото Ангел Чобанов.

Традициите на Йордановден бяха спазени и в село Марково.  След тържествена литургия в църквата „Света Троица“ се  състоя ритуалното хвърляне на кръста  в двора на храма.

Смелите мъже получиха подарък – тениска с герба на община „Родопи“, а кметът Павел Михайлов  пожела здраве, успешна година, добри дела.

„Честит Йордановден и честито Богоявление на всички именици и християни! Нека празникът ни донесе здраве и сила, калени в ледени води! Да бъдем по-добри и по-смирени“, поздрави Михайлов, а на всички именици той пожела дните им бъдат изпълнени с благодат, да бъдат късметлии и да носят с гордост и чест името си.