Стотици тонове отпадъци извозиха от нерегламентирано сметище край Марково

Стотици тонове отпадъци извозиха от нерегламентирано сметище край Марково

Общо около 110 тона боклуци са били изкарани от нерегламентирано сметище, намиращо се в близост до село Марково в рамките на четири дни. При съвместни инициативи на сдружение „БГ Бъди aктивен“ с кметството на с.Марково, подкрепени и финансирани от Община „Родопи“, както и във връзка с получени сигнали от граждани , биват предприети действия срещу купища от битови и строителни отпадъци.

“Най-вероятно боклуците са трупани с години. На мястото се изхвърлят строителни, едрогабаритни и битови отпадъци”, споделят местни жители от селото, алармирали за проблема. От зелен оазис мястото се е превърнало в депо за строителни и битови отпадъци. Части от циментови колони и мебели, найлонови чували, пластмасови кутии и шишета, автомобилни гуми, всичко ненужно, останало след строителството и ремонта на едно жилище, е изхвърлено там.

“Ако на едно място се позволи да се изхвърля боклук перманентно, след време то се превръща в сметище. За да се предотврати появата на такъв проблем, и за да се спре замърсяването на околната среда, е необходима промяна в отношението на хората към света извън техния дом и осъзнаването на отговорността, която носят към него. Смятаме, че глобите, забранителните табели и камерите ще свършат работа донякъде, но също така добрият пример и действия могат да вдъхновят други и да им покажат пътя на промяната”, казва Зоя Георгиева от сдружението.

За жалост броени дни след акцията и извозването от страна на фирма „КМД“ местността „Кокарджа“ отново бива зарината с отпадъци. Само три седмици по-късно граждани спестяват от таксата за сметището в Първенец и изхвърлят своите ненужните боклуци там.

Проблемът с нерегламентираните сметища на територията на община „Родопи“ е често дискутирана тема, като още в началото на годината Постоянната комисия по екология към общинския съвет събира информация от всяко кметство за броя на такива сметища и къде се намират те. Преди година е поставено и видеонаблюдение на местността „Три могили“ в село Брестовица. След поредното почистване от сметта и въпреки камерите, липсата на култура отново проличава за пореден път и мястото отново получава „доза“ отпадъци.

Този проблем всекидневно занимава, както кметствата, така и общинската администрация, а решението му се корени единствено в културата и отношението на хората.

Кметство Марково призовава своите жители и гости да бъдат отговорни и да не допускат образуването на нерегламентирани замърсявания.

“Ние ще продължим да полагаме усилия за поддържането на чистотата на своята територия и отстраняването на нерегламентирани сметища в района на Марково”, казва Десислава Терзиева кмет на селото.

Партньорството между „БГ Бъди активен“ и кметството стартира още през юни, когато съвместно организират мащабна кампания за почистване на парка, на улиците, на училището, като идеята е да бъдат въвлечени гражданите да се включат активно. В парка бяха поставени нови кошчета, пейки и цветарници, възобнови се осветлението и се боядиса ограда.