Хотели

На територията на община “Родопи” функционират 180 заведения за хранене и развлечения, 4 хотела, 2 мотела, 3 пансиона за селски туризъм, 2 къщи за гости, 19 самостоятелни стаи и 10 бунгала.

Наблюдава се сериозна тенденция към развитие на селския и винен туризъм на територията на Общината.

В с. Брестовица бе открита хотелска база за селски туризъм, енотека и бутилираща линия “Тодорофф”. Комплексът е разположен в сърцето на Тракия на 130 км. От София и 15 км от Пловдив. Простира се сред прекрасна природа и е изградено във възрожденски стил и е оборудвано с всички модерни технологии за производство на качествено вино. Залите за дегустация са изпълнени с духа на българското село.

В двора на винарската изба е разположен Вино и Спа хотел, който предлага “спа меню” на база натурални продукти на винопроизводствения процес, съчетани с вносни продукти на специализирани производители.хотелът разполага с две конферентни зали с мултимедия, на 8м под земята се намира ритуалната дегустационна зала с капацитет 60 човека.

В с.Бойково през 2005г. бе открит пансион за селски туризъм вила “Виел”. Разположен е в едно от най-живописните кътчета на Родопите, на 1100м надморска височина и само на 23 км от гр.Пловдив. Базата разполага с дванадесет стаи, ресторант, лятна градина, басейн, джакузи и охраняем паркинг. Предстои изграждането на модерен спа център с турска баня, сауна, фитнес център и разнообразни масажи. За любителите на туризма предлага разходки в планината, планинско колоездене, бъги, посещения до параклиси, еднодневни екскурзии до Пловдив, Бачковския манастир, Копривщица, Пампорово и др.

На територията на Общината е и Парк-хотел “Родопи”, разположен в живописната местност Върховръх на 40 км от Пловдив.Базата дава възможност за развитие на ловния туризъм.-целогодишно обстрелване на екземпляри с високи трофейни стойности.

Освен екологичен, културен и ловен туризъм, тук може да се развива и балнеоложки туризъм хотелът предоставя условия и за целогодишна подготовка на спортни отбори и провеждане на семинари, зелени училища, екскурзионни летувания.

Хотел Беркут се намира в Родопския рид Чернатица известен още като Родопската яка на Пловдив в непосредствена близост до село Брестник на 9,5 минути от град Пловдив.Хотела е открит 2006г. и предлага чудесни условия за спортна подготовка на футболни клубове, фирми провеждащи обучения, хора които искат да избягат от сивата градска среда.
СПА центърът към Хотел „Беркут“ включва закрит басейн с топла вода, сауна,парна баня, тангенторна вана и масажен кабинет.

Пуснати в експлоатация са футболно игрище на малки вратички и многофункционално игрище за тенис и волейбол. Игрищата са изкуствено осветени.

Наблюдава се тенденция към съживяване на планинските райони на територията на Общината, развитие на туризма и екологичното земеделие, което е предпоставка за създаване на поминък на хората, живеещи в тези райони и спиране на процеса на обезлюдяване на планинските селища.