Само за половин година: Пета детска кухня отвори врати в община „Родопи“, пунктът за храна е за децата в Марково

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов и кметът на Марково Десислава Терзиева откриха детска кухня в селото. Новият пункт за раздаване на храна е петия, който се разкрива от началото на тази година, след Брестовица, Устина, Първенец и Ягодово. Официални гости на събитието бяха още заместник-кметът Емилия Иванова, общинският съветник от Марково Ангел Рахов, много родители и гости.

Празникът започна с веселите музикални изпълнения на децата от група „Веселушка“ към едноименното детско заведение.

Кметът Павел Михайлов обясни, че услугата се предоставя след усилена работа и ремонт на помещението.

Това е част от устойчивата социална политика на общината, защото купонът за дневно хранене за 3 ястия на децата, всяко по 150 грама, е 1 лев при цени от 6 лева и нагоре в частните детски кухни. В детската кухня ще бъде приготвяна здравословна храна за децата на възраст от 1 до 3 години, които се отглеждат вкъщи“, коментира Михайлов.

Марково е най-бързо нарастващото по население село в община „Родопи“. Селото привлича все повече млади хора и семейства. Статистиката сочи, че само децата, които са на възраст до 3 години в селото са  103“, оповести кметът на селото Десислава Терзиева. Тя благодари на ръководството на общината за поредния изпълнен ангажимент към жителите на селото.

Пунктове за храна за най-малките жители на общината работят още в Крумово, Белащица, Брестник и Цалапица. От детските кухни във всички населени места могат да се възползват и деца от социално слаби семейства, които ще получават храна напълно безплатно по проект „Детска кухня, Програма за храни и основно материално подпомагане“, съфинансирана от Европейския социален фонд.