С топовен салют Община „Родопи”  се поклони пред саможертвата на Апостола на свободата

С отрупан с цветя барелеф на Васил Левски село Цалапица почете 149 години от гибелта на Апостола на българската свобода.  Поклон пред паметта на великия българин отдаде кметът на община „Родопи”  Павел Михайлов , заместник-кметът Емилия Иванова и кметът на село Цалапица Ивайло Данаилов. На възпоменаталната церемония присъстваха Иванка Петкова, секретар на община „Родопи” ,  Боряна Бръзкова и Димитър Талев -общински съветници от Цалапица и общинският съветник Николай Гачев. Ритуалът по преклонението пред паметта на бележития българин уважиха още представители на общинска администрация и граждани.

„ Преди 149 години бесилото на Апостола се заби така дълбоко в българската земя, че оттам бликна извор, който не пресъхва и до днес. Апостолът на свободата е жив, жив е неговият пример, дал искрата в съзнанието на българския народ, запалила революцията и освобождението. Ако днес се заслушаме ще чуем неговите стъпки по българската земя, които ни дават усещането за вечност и величие. Поклон пред делото на Васил Левски”, каза кметът на общината Павел Михайлов.

На днешния ден, в който почитаме делото, живота и 149-та годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски с думи на преклонение се обърна и кметът на село Цалапица Ивайло Данаилов.

„Ликът на Апостола стои в центъра на Цалапица, място, където играят децата ни, където се срещат младите хора и се разхождат жителите и гостите на селото. Апостолът е сред нас, ние, които трябва да запазим спомена за личността и великото му дело. Да пазим спомена за героите на България, техните имена , дела и завети.”

Учениците от 4 клас на ОУ „Паисий Хилендарски” пресъздадоха сцени от живота на Апостола, със стихотворения и кратка музикална програма  и под силни аплодисменти трогнаха до сълзи присъстващите.

 На поклонението  с минута мълчание, последвано от топовен залп беше почетена паметта на Дякона, след което бяха  поднесени венци и цветя на паметната плоча с лика на Апостола, която се намира на фасадата на читалище „Светлина” в Цалапица.

Възпоменанията за великото дело на Левски започнаха от село Брестовица, където кметът на община „Родопи” Павел Михайлов и заместник-кметовете  Емилия Иванова и Борислав Инчев отдадоха  почит пред  делото на великия българин и поднесоха  венец пред барелефа на Апостола на свободата във Влаховата къща.

„На обикновените хора им честваме рождената дата. На великите – деня, в който са поели към безсмъртието. В сърцето на всеки българин винаги има една частица на искрена благодарност и преклонение пред Левски“, каза заместник-кметът Емилия Иванова.

По повод 149 години от неговата смърт цветя положи кметът на село Брестовица Любен Радев. Поклон пред паметта на великия български революционер отдадоха още заместник-председателите  на Общински съвет „Родопи” Илина Вутова  и Валентина Хаджиева. Ритуалът по преклонението пред паметта на бележития българин уважиха още представители на общинска администрация и граждани.