С тържествен ритуал откриха паметника на Захари Стоянов в Първенец

Община „Родопи“ вдигна паметник на видния български революционер и писател Захари Стоянов. Постаментът в село Първенец беше открит с  блестяща церемония, военен ритуал на ВВС и освещаване. Повод е 138 години от вземане на решение за съединение на Княжество България и Източна Румелия.

Официален гост на честванията беше Пламен Славов, съветник на президента на Р България в областта на културата. Специално за тържествата пристигна и потомката на Захари Стоянов – Тоня Борисова. Домакини на събитието бяха кметът  на община „Родопи“ Павел Михайлов и на село Първенец Ренета Плевнелиева.

Символичното покривало над паметника дръпнаха кметът на общината Павел  Михайлов, Пламен Славов и кметът на Първенец Ренета Плевнелиева.

Заслугата на Захари Стоянов за познаването и осмислянето на събитията, довели до българското Освобождение, е огромна. И днес Първенец е не само красив кът от България, но и живо огнище със своите дълбоки исторически и родолюбиви корени, свързани именно с акта на Съединението. Бъдеще не можем да градим без да си знаем миналото. И паметниците са за това- спомен за поколенията. За да се знае, да се помни“, каза в приветствието си  кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов. В словото си той припомни исторически факти и събитията от онова време.

Специален поздравителен адрес от името на президента Румен Радев връчи Пламен Славов.

„ Тук, на вашата земя, мечтата на  възрожденци, духовници и революционери, намери своите апостоли в лицето на Захари Стоянов, Коста Паница, Иван Стоянович, Иван Андонов. Те взеха съдбата на отечеството в ръцете си, загърбиха колебанията, съмненията и малодушието. Превърнаха се в оръдие на порива на народа ни за единство…Когато сме задружни, последователни и единни, тогава пишем най-светлите страници от историята“, се казва в поздрава на президента.

Бюст-паметникът на Захари Стоянов е вдигнат по инициатива на кмета Павел Михайлов с помощта на граждани и общественици. Той е поставен в оформеното ново площадно пространство пред паметната плоча на мястото, където е взето решението за Съединението.

От днес площадът вече носи името „Съединение“.

Честванията  по повод 138 години от вземането на решение да се пристъпи към акта на съединение на Княжество България и Източна Румелия започнаха с концерт на Представителния духов оркестър на ВВС, след което в шествие, водено от кмета на общината и официалните лица, хората стигнаха до новия площад. Пред паметната плоча, поставена на мястото на Кацигровия хан, комитет „Родолюбие“  пресъздаде събитията преди 138 години.

Отец Ерм извърши водосвет, след което бяха поднесени венци и цвета пред бюст-паметника на Захари Стоянов.

Тържествена заря-проверка озари небето над Първенец и закри събитията за  138 години от вземане на решение за Съединението.