С молебен, курбани и нов парк честват Гергьовден в община „Родопи”

Община „Родопи” почете Гергьовден и  Деня на храбростта. Празникът беше тържествено отбелязан в село Цалапица, където беше открит мемориалът  “ Паметник на загиналите жители на с. Цалапица във войните за обединението на България (1877-1945 г.)“. На церемонията присъстваха кметът на община „Родопи” Павел Михайлов, заместник-кметът Владимир Маринов, общинските съветници Красимир Кирев и Димитър Талев, представители на общинска администрация, жители на село Цалапица. Празникът не бе  многолюден, но това е разбираемо предвид извънредното положение в страната.

Изграждането на мемориалния комплекс е по идея на кмета на селото Ивайло Данаилов. Част от паметника е и зенитно оръдие, което Министерството на отбраната подари на Цалапица със съдействието на община „Родопи“. Паметникът напомня за героизма и храбростта на героите на Цалапица, загинали по бойните полета във войните за обединение на страната. В периода от Априлското въстание до края на Втората световна война загиналите цалапичани са 51 човека, каза в словото си кметът на селото Ивайло Данаилов.

В памет на загиналите отец Васил отслужи панихида.

Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов  поздрави присъстващите.  „Честит Ден на храбростта и Празник на Българската армия! На 6 май църквата чества Свети Георги Победоносец, а България по традиция изказва признателност към патриотизма и героизма на всички, свързани с Българската армия. В днешния празничен ден, във време на предизвикателства, пожелавам на Вас и семействата Ви здраве и благоденствие! Нека свети Георги Ви закриля!

От ръководството на община „Родопи”  и кметството в Цалапица бяха поднесени венци и цветя. Своята признателност изразиха общински съветници и граждани.

Гергьовден започна с молебен за здраве, отслужен в едноименния манастир, който се намира над село Белащица. Манастирът е единствен на територията на община „Родопи” и носи името на Свети Георги. Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов се поклони пред иконата на светеца  и пожела на всички да бъдат закриляни от Свети Георги Победоносец.

Всяка година на Гергьовден жителите на село Марково посещават параклиса „Свети Георги” в местността „Манчова поляна”. След Светата Литургия  по традиция беше раздаден курбан за здраве на всички миряни.