Проблемът с водата в село Брестовица влиза в Народното събрание, oбщина „Родопи” започва ново хидрогеоложко проучване

Народните представители от коалиция „БСП за България” Владимир Маринов и Манол Генов внесоха в Народното събрание искане за решаване на проблема  с водата в село Брестовица.Чрез документа те поставят  въпросите кога и как държавата ще се справи със ситуацията, свързана  със замърсяването с манган в питейната вода на родопското село.

Нов анализ от началото на тази седмица показва стойности на химичния елемент в пъти над нормата. При взети  проби от три различни места са отчетени съответно 259 µg/л, 595 µg /л и 1114 µg /л при допустимо количество от 50 микрограма на литър.

Информацията беше оповестена пред жителите на Брестовица, по време на общоселско събрание. На него присъстваха кметът на община „Родопи” Павел Михайлов и кметът на селото Любен Радев. Специално отношение и подкрепа показаха народните представители Владимир Маринов и Манол Генов.

Водата в село Брестовица е кауза за целия екип и ръководството на община „Родопи”. За съжаление проблемът на хората беше превърнат в залог на политически игри. Този проблем трябва да се реши, защото е на дневен ред от февруари 2020 година, когато беше открито завишено съдържание на манган във водата. Още в първия работен ден на Народното събрание той вече е на вниманието на депутатите”, коментира народният представител Владимир Маринов и доскорошен заместник-кмет на община „Родопи”.

За помощ от държавата вече близо година настоява и кметът Павел Михайлов. Още в началото на следващия месец общината започва  хидрогеоложки проучвания на терен от 20 дка в землището на село Кадиево. Мястото е определено да се  направят нови кладенци за водоснабдяване, след като се оказа, че дублиращите сондажи, изградени само преди няколко месеца също са компрометирани с манган и с много намален дебит.

Очаквам план за действие от страна на държавата. Трябва да бъде намерено решение, държавата трябва да помогне, защото няма как да стане със средства от общинския бюджет„,  заяви Павел Михайлов. Той припомни, че проектът е за близо 27 милиона лева и включва изграждане на нов водоизточник и довеждащ водопровод и подмяна на 27 километра водопреносна мрежа.

Пред жителите на Брестовица кметът изнесе пълна информация за извършените до момента действие от страна на община „Родопи” и водената кореспонденция с компетентните институции – областна управа, ВиК –Пловдив, Министерствата на вътрешните работи и на регионалното развитие. С  проблема с водата в селото е запознат и президентът Румен Радев.

Заради наличието на манган в пъти над допустимите стойности беше обявено бедствено положение, а независима софийска лаборатория, ангажирана от общината да извърши пробовземане, установи количества на химичния елемент от 2140 µg/л.

Брестовичани реагираха с аплодисменти на изказването на председателя на сдружение”Живот за Брестовица” Любомир Томов, който от трибуната на НЧ „Съзнание” предостави цялата документация, довела до възникване на водния проблем.

По настояване на хората, Община „Родопи” пое ангажимент да подготви разяснителна кампания за влиянието на мангана и различните усложнения, до които може да доведат високите нива за здравето на хората.