Почетен караул и концерт „Пробуждане с хоро”  за  Трети март в община „Родопи”

За Трети март кметствата  и детските градини получиха нови знамена, подарък от общината

Патриотичен дух обзе община „Родопи” навръх Националния празник. Трибагреници се развяха на десетки места във всички населени места от общината. Стотици жители на община „Родопи” почетоха с цветя празника Трети март.

С почетен караул и с издигане на националния трибагреник пред паметта на знайните и незнайни герои, жертвали се за свободата на Отечеството  бе почетен националният ни празник в село Марково. За да поднесат почитта си  на тържеството бяха  кметът на обшина „Родопи”  Павел Михайлов, кметът на Марково Десислава Терзиева, общински съветници, жители на Марково и гости. В отбелязването на годишнината взеха участие и Военно формирование 44220 под командването на подполковник Петко Петков.

Честването започна с панихида, отслужена в параклис „Вси Български Светии”.  Последва  празничен рецитал на  децата от школата по актьорско майсторство към НЧ „Алеко Константинов-1907”  и техните ръководители Даниел и Даниела Русеви. Отбелязването на 144-та годишнина от Освобождението продължи с минута мълчание и поднасяне на венци и цветя пред паметника в малкия парк на селото.

За датата Трети март, историческото значение на Сан-Стефанския мирен договор и необходимостта всяка година да си припомняме историята, разказа в словото си кметът на общината Павел  Михайлов.

Ние трябва да помним историята, а тя многократно ни е показвала, че българският народ е силен само тогава, когато е обединен. Днес все повече се нуждаем от това. На  нашия национален празник всеки българин, където и да се намира по света, се чувства горд със славното минало на родината си. Но Трети март трябва да  е пример и всеки ден трябва да си повтаряме, че сме български граждани. Защото Трети март ни дава национално самочувствие и чувство на патриотизъм. Патриотизъм, на който ни възпитават от ранна детска възраст, който ни следва през целия ни живот.  Аз вярвам, че един народ, който е имал славно и велико минало, може да има славно и достиойно бъдеще.Затова да помним най-доброто  от българската история, да го предадем на нашите деца и внуци , за да сме със самочувствието на горди бългаари. За да  я има вечно България”, каза в словото си кметът  на общината Павел Михайлов.

За седма поредна година,  по повод националния празник на България,  в Цалапица организират флашмоб под надслов „Пробуждане с хоро”. Началото на мащабната патриотична проява беше дадено с пукот на  пушки и гайдарско надсвирване.

По традиция празничният ден в Цалапица започна с церемония в местността „Каламица” – лобното  място,  където се е състояла една от най- големите освободителни битки. Да отдадат почит на десетките загинали бяха кметът Павел Михайлов и заместник-кметът Емилия Иванова. Заедно с кмета на селото Ивайло Данаилов, общинските съветници от Цалапица и жители на селото те се поклониха пред паметта на руските войни. Заупокойна молитва отслужи местният свещеник.

В знак на признателност пред паметника – костница на загиналите в боевете  в село Брестник заместник-кметът Емилия Иванова  поднесе венец .

Свободата е едно от най-важните права на един човек и на един народ. Затова трябва да сме  благодарни и горди, че някога хиляди невинни хора са се борили до смърт, за да можем сега ние да се наречем един свободен народ. Да си я пазим и отстояваме е наша основна отговорност”, каза Иванова.

Глави в памет на загиналите за свободата на България сведоха и в Крумово. Венец от името на община „Родопи” беше поднесен  пред паметника в парка „Могилата” в селото, където  вечен покой са намерили  руски войници и офицери.

По повод националния празник на България община „Родопи” подари на кметствата по населени места и детските градини  125 нови знамена- българския трикольор, европейското знаме и знамето на община „Родопи”.