Отпуснаха 1,4 милиона лева за моста в село Първенец

Близо един милион и 400 хиляди лева за изграждане на нов мост над река Върлешница в село Първенец отпусна служебният кабинет. Новината съобщи кметът на община „Родопи” Павел Михайлов по време на отчетно събрание с жителите на селото. То се проведе в присъствието на кмета на населеното място Ренета Плевнелиева.

„Добрата новина дойде буквално преди  дни. Трансферът е одобрен с постановление на Министерски съвет. Съоръжението е основна пътна връзка за жителите на селото с останалите населени места в общината. Експлоатационният срок на временно поаставния поставения понтонен мост изтече в края на минала година и от тогава е забранено преминаването на автобуси и камиони през него”, обясни кметът Павел Михайлов. Той припомни, че конструкцията е изградена през 2014-а година, след като предишният мост рухна при наводнение.

Хората приеха новината с аплодисменти и похвалиха ръководството на общината за свършената работа само за година и половина.

Кметът припомни, че от началото на тази година родителите на деца, които посещават детските градини са освободени от такси,  но в същото време качеството на  услугата е гарантирано , като дневният оклад  е повишен от 2,50 на 3.10 лв. и това  е за сметка на общинския бюджет.

В Първенец само за една година е извършен основен ремонт на шест улици, актуализиран и изпълнен е проектът  за канализация на квартал „Терасите”, а децата, които учат в местното училище  се радват на ново футболно игрище. Разширен е  гробищният парк, изградено е видеонаблюдение на входно-изходните артерии, а в центъра на селото има  достъп до безплатна WI-FI мрежа.

 „ Промяната на Първенец е видима и тя ще продължи”, коментира кметът Михайлов. Освен строителството на моста, важни проекти за селото през тази година са възстановяване на църквата „Св. Св. Констанин и Елена”, подмяна на уличното осветление, което ще струва около 120 хиляди лева, проектиране и обновяване на парка около читалището и парк „Чинара”.