Откриха паметна плоча на Левски в училището в Брестник, община „Родопи“ се поклони пред делото на Апостола на свободата

В деня, когато България се прекланя пред великото дело на Апостола на Свободата, на тържествена церемония беше открита паметна плоча в ОУ „Васил Левски“ в Брестник.

В двора на училището, в присъствието на кмета на община „Родопи“ Павел Михайлов, на заместник-кмета Емилия Иванова, кмета на Брестник Кръстю Чунчуков и общински съветници, символично беше дръпнато покривалото на паметния знак.

Паметната плоча е реализирана по идея и с дарения на Иван Ръжев и неговото семейство.

„Благодаря за родолюбивата инициатива на дарителите, на колектива на учебното заведение и на възпитаниците на училището“, каза в приветствието си кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов.

Поздрав отправи и заместник-кметът Емилия Иванова.

„На обикновените хора им честваме рождената дата. На великите – деня, в който са поели към безсмъртието. В сърцето на всеки българин винаги има една частица на искрена благодарност и преклонение пред Левски“, каза заместник-кметът Емилия Иванова.

Малките възпитаници на учебното заведение изнесоха прочувствен рецитал за най-значимите моменти, белязали живота на Левски. Те изпълниха любими песни и стихотворения, посветени, както на Апостола, така и на героизма на народа ни. 

Възпоменанията за великото дело на Левски започнаха от село Брестовица. Във „Влаховата къща“, където е било едно от скривалищата на Дякона, децата от ДГ „Първи юни“ изпълниха музикално-литературна програма.

След това заедно с кмета Павел Михайлов, кмета на село Брестовица Мария Манолова и заместник-кметoвете Емилия Иванова и Рени Караилиева, отдадоха  почит пред  делото на великия българин и поднесоха  венец и цветя пред барелефа.

С отрупан с цветя барелеф на Васил Левски  и село Цалапица почете 151 години от гибелта на Апостола на българската свобода.  

Поклон пред паметта на великия българин отдадоха заместник-кметът Емилия Иванова  и кметът на село Цалапица Ивайло Данаилов. На възпоменателната церемония присъстваха още  кметовете на селата Брестовица и Златитрап, общински съветници, граждани.

Бяха  поднесени венци и цветя на паметната плоча с лика на Апостола, която се намира на фасадата на читалище „Светлина” в Цалапица.