Община „Родопи“ с нова инициатива в подкрепа на деца и младежи, изявени в науката

Кметът Павел Михайлов отличи първите талантливи деца с постижения в село Първенец

Четири талантливи млади момичета с постижения в науката бяха отличени в село Първенец.  За своите успехи в областта на литературата, математиката, медицината и правото Ивана Витанова, Демира Недева, д-р Лилия Цветанова и Гергана Павлова получиха грамоти, плакети с герба на община „Родопи“ и подаръци от кмета  Павел Михайлов.

„Всеки успех е плод на труда, таланта и колективната подкрепа. Пожелавам ви да надграждате високите си резултати и да бъдете все така амбициозни в обучението и работата си“, поздрави кметът Павел Михайлов.

Това стана по време на среща с жители на Първенец. Събранието е част от поредица от инициативи, които Михайлов организира по населените места, за да запознае хората с приоритетите в работата за общината тази година, както  и да направи своеобразен отчет за свършеното от началото на мандата до момента.

Срещата откри кметът на село Първенец Ренета Плевнелиева, която също отчете работата си през изминалите две години. Присъстваха председателят на ОбС “Родопи“ Георги Цанков, заместник-кметът на общината Емилия Иванова, секретарят на община „Родопи“ Иванка Петкова и общинските съветници Илина Вутова и Кера Тошева.

Община „Родопи“ работи по проект за обновяване на площадното пространство пред сградата на НЧ „ Съзнание 1914“. Предвижда се да бъдат изградени две детски площадки и лятно кино. Ще бъде сменена настилката, ще се постави ново осветление и озеленяване с напоителна система.

„Община „Родопи“ е изготвила проект за реконструкция, който коренно ще промени облика на пространството пред читалището. Важно е да се знае, че тепърва ще търсим средства за реализиране на строителството. Променихме политиката на общината и от  началото на мандата влагаме средства в изготвянето на различни проекти. Всичко, върху което работим е съобразено с това, което нашите съграждани очакват от нас. Всяко населено място си има своята индивидуалност, своите проблеми от местен характер,  а хората  – своите изисквания към управляващите. За нас е много важно да ги познаваме и да реагираме така както те очакват“, коментира кметът Павел Михайлов. 

Община „Родопи“ работи и по друг важен за жителите на Първенец проект- саниране и разширяване на детска градина „Пролет“. Данните показват, че само за последните 7 години родените деца в селото са 221, а капацитетът на детското заведение е едва за 128 деца.

„Общината се развива като предпочитано място за жилищно строителство на  млади семейства. Затова трябва да отговорим на очакванията да имаме детски градини, места за спорт и игра на децата и по-добри условия за живот“, каза Михайлов.

Той посочи, че уличните ремонти продължават да бъдат  приоритет в работата на общината и през настоящата година. Предстои да продължи реконструкцията на една от най- важните улици за Първенец – улица „Симеон“, асфалтиране на улиците „Гладстоун“ и „Княз Батенберг“ и проектиране за основен ремонт на „Васил Левски“- продължение и „Гагарин“. Осигурени са 77 хиляди лева за проектиране на второстепенна канализационна мрежа в селото.

Първенец може да  се развива успешно като туристическа дестинация. Затова екипът на администрацията работи по проект за обновяване на парк „Чинара“, а на историческия площад, свързан със Съединението ще бъде поставен паметник на Захари Стоянов.

Председателят на общински съвет „Родопи“ Георги Цанков каза, че моделът на управление, който новото ръководство на общината наложи е правилен и похвали добрата работа между общинския съвет и администрацията.

„Като съветници в община „Родопи“ в годините сме настоявали общината да отделя достатъчно средства за проектиране и се радвам, че нашият екип работи в тази посока“, коментира Цанков.

Най-сериозните инвестиции в Първенец до момента са проектиране и изграждане на моста над река Върлещица за над 1 милион лева държавно финансиране и рестарт на проекта за канализация на квартал „Терасите“ в селото. До момента общината е инвестирала  и в подобряване на уличната мрежа в Първенец.