Община „Родопи“ посреща Великденските празници с много музика, забавления и благотворителност

С пъстри тържества и разнообразни прояви  община „Родопи“ ще посрещне светлите християнски празници Лазаровден, Цветница и Великден.

Богатата програма започва още тази вечер от село Марково с благотворителен концерт „Великденско огънче в сърцето си нося“ В него ще участват децата от школите и самодейци към читалището, както и деца от училището и детската градина в селото.

Изявите продължават на   26 април с украсяване на великденско дърво  в парка на село Браниполе. В конферентната зала на НБ „Иван Вазов“ в Пловдив децата от Кадиево организират пролетен концерт и изложба, посветени на пролетните празници.

Празнична програма за Лазаровден са подготвили в Златитрап, Крумово, Първенец, Устина, Кадиево, Белащица, Браниполе. Малки лазарки ще обиколят домовете на хората и ще пеят обредни песни за здраве и плодородие.

В празничната неделя, когато отбелязваме Цветница, в село Златитрап организират великденски базар и художествен програма с участието на децата от ДГ „Първи юни“, детски танцов състав „Тракийски звънчета“ и женска певческа група „Вечен плам“. Концертът  под надслов „Шарене плетеница навръх Цветница“ започва в 10 часа в двора на църквата „Света Марина“.

Населените места подаряват радостни великденски забавления за децата на община „Родопи“. На 29 април малчуганите от ДГ „Ралица“ в Белащица ще изнесат музикално-артистичен спектакъл.

В седмицата преди Великден читалището в село Първенец организира детски работилници за изработка на украса и боядисване на яйца. На Велики четвъртък, 2 май, великденски работилници за изписване на яйца ще има в Браниполе.

Програмата продължава в събота с „Пъстър шарен Великден“ в село Златитрап. Кметството в  Устина пък е подготвило  забавления с аниматор, изработване на великденски кошнички, много лакомства и козуначета за децата на селото.

Седмица на благотворителността тече в село Браниполе, а събраните хранителни продукти ще бъдат раздадени на нуждаещи се на 2 май.

Вижте програмата по населени места:

Белащица

На 27.04.2024 г. Лазаруване – около 30 момичетата от ПДТС „Белащенче“  ще тръгнат от църквата, благословени от отец Мирослав, оттам разделени на два лъча ще обиколят по- голямата част от селото, извършвайки характерните ритуали за празника.

На 29.04.2024 г. от 18:00 часа в салона на читалището ще има музикално-артистичен спектакъл с участието на деца от ДГ „Ралица“.

Браниполе – НЧ „Н. Й. Вапцаров“ – 1920 г.

От 22.04  до 30.04.2024 г. – Седмица на благотворителността. Събиране на хранителни продукти за хора в неравностойно положение.

На 26.04  от 18,00 ч. – Украсяване на дървото за Великден в парка на селото.

На 27.04  от 10,00 ч. –  Лазаруване по домовете

На 02.05. от 11,00 ч.   – Боядисване на яйца за Великден в двора на църквата.

На 02.05  след 16.00 ч.  Раздаване на хранителните продукти, събрани в Седмицата на благотворителността.

Златитрап

27.04.2024 г. – Лазаруване

 9:00 часа тръгване на групите от Читалището, за да обходят всички къщи на селото.

 Златитрап е първото село от община „Родопи“, което възстановява обичая.

28.04.2024 г. – „Шарена плетеница навръх Цветница“ –

10:00 часа в двора на църквата „Света Марина“ – Великденски базар и Художествена програма с участието на:       

                         ЦДГ „Първи юни“

                         ДТС  „Тракийски звънчета

                         ЖПГ „Вечен плам“

04.05.2024 г.Пъстър шарен Великден“

10:30 часа в парка на селото – Забавни великденски игри,  Работилница „Направи си сам“, Изработване на поставки за яйца от картон, Оцветяване на великденски картинки, Декорация на меденки, Почерпка на децата с бабини великденски курабии, приготвени от бабите  -членове  на Пенсионерски клуб „Здравец“ село Златитрап

Кадиево

На 26.04 2024 от 17:00 часа в Конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ гр. Пловдив – Пролетен концерт и изложба на малки и големи таланти – творчески калейдоскоп с участието на децата  от ДГ,  ОУ,  клас пиано при НЧ в Кадиево и арт произведения на талантливи жители на Кадиево. 

На  27.04.2024 г. – в 9,30 ч. Лазаровден-  Общо 32 лазарки, разпределени в 5 групи ще  пресъздадат обичаите за Лазаровден и ще обходят домовете на селото. Обиколката ще приключи около 12:00-12:30, когато в парка на селото лазарките ще люлят за здраве и се извие пъстро хоро с всички жители на селото.

Крумово

В читалище „Наука-1919г.“ – с. Крумово в седмицата преди празника ще се организират великденски работилници за деца, но концерти за Великден няма да има.

На 27 април – Лазаровден  момиченцата от Детска вокална група „Светулка“ ще лазаруват из селото. 

Марково

24.04.2024 в салона на читалището има планиран благотворителен Великденски концерт „Великденско огънче в сърцето си нося“. В него ще участват деца от школите и самодейци на читалището, както и деца от детската градина и училището в Марково.

Първенец

На 27.04. лазарки ще обикалят къщите на село Първенец и празникът ще бъде отбелязан с традиционните песни и танци.

В 12:00 ч. всички лазарки ще бъдат пред читалището за да отбележат началото на благотворителния базар.

В седмицата преди Великден читалището  ще организира детски работилници за изработка на украса и боядисване на яйца.

Устина

На 27 април  лазарската група към читалището ще се събере пред църквата,  от където след благословия от свещеника,  ще започне обичаят Лазаруване. Лазарките ще обиколят всички християнски къщи, ще пеят и ще наричат.

На 04.05.2024 г от 10 ч.  съвместно с кметство с. Устина, родители и деца ще боядисват яйца, ще изработват великденски кошнички, ще се раздават лакомства и козуначета. За всички деца след това ще има  забавления с аниматор.