Община „Родопи” почита паметта на Апостола

Община „Родопи” ще отбележи 148 години от  гибелта на Васил Левски. Единствената барелефна паметна плоча на великия българин се намира във Влаховата къща в село Брестовица. Тя беше открита миналата година, в деня на Съединението, от президента Румен Радев и кмета на общината Павел Михайлов.

По повод на трагичната годишнина на 19 февруари от 11:00 часа ще бъде отслужена панихида в памет на Апостола на Свободата. Церемонията  ще продължи с кратък рецитал на деца от село Брестовица.

В тържествения ритуал пред барелефа на Васил Левски във Влаховата къща ще участват кметът на община „Родопи” Павел Михайлов, заместник-кметовете Владимир Маринов, Борислав Инчев и Неази Таир, общински съветници, кметове на населени места.

В знак на почит и признателност  към великото дело на  Васил Левски ще бъдат поднесени венци и цветя от името на община „Родопи” , Общински съвет „Родопи”, кметове на населените места, граждани.

Според данните във Валховата къща е било едно от скривалищата на Дякона. Сега от възрожденската сграда е запазена единствено избата, където се е намерило убежището на  Левски.

 С откриването на барелефната плоча община „Родопи”  постави  началото на патриотична инициатива , идеята на която е  да напомня за силата на народа ни през вековете и да възпитава децата и младежи на патриотизъм.  Общината ще финансира изработването на бюст-паметници и барелефи на  националните герои на българската свобода Васил Левски и Христо Ботев.Паметните монументи бъдат поставени на всички  обекти на територията на населените места, носещи имената на  националните герои на българската свобода Васил Левски и Христо Ботев. Това са училищата в селата Брестник, Брестовица и Крумово, както и читалището в село Златитрап.