Община „Родопи” очаква съдействие от президента и областния управител за проблема с водата в село Брестовица

С писмо до  Румен Радев, кметът на община „Родопи” Павел Михайлов уведомява президентската институция за проблема с водата в село Брестовица. Кметът отправя молба за съдействие  относно осигуряване на средства за подмяна на компрометираната  водопреносна мрежа и съоръжения на селото. Очакванията са държавата да  отпусне малко над 20 милиона лева за тази дейност, а общината се ангажира с оказване на пълно съдействие на проектанския и строителните екипи по време на изпълнение на обекта.

Това информира кметът  на „Родопи” на среща с областния управител Ангел Стоев. Срещата е по настояване на Павел Михайлов  и с представители на Инициативния комитет на Гражданско сдружение „Живот за Брестовица“. Кметът Михайлов, Любомир Томов и Емануела Караманова запознаха ръководството на Областната управа с бедственото положение, в което се намират 5 200 души вече повече от една година.

Проблемът с водата в село Брестовица е най-големият в цялата община „Родопи”. Това е трагедия и ние сме изключително загрижени за здравето на хората”, каза кметът на общината Павел Михайлов. Той обясни, че от администрацията са предприети всички мерки, които трябва да доведат до справяне със ситуацията. Доказателство за това са неедноктратните срещи с  държавния  ВиК холдинг, водното дружество на територията на Пловдив и бившия областен управител на Пловдив. За проблема е уведомено и Министерството на регионалното развитие и благоустройство, омбудсмана и АВК.

„Обречени сме на бавно отравяне. Това е геноцид! Въпреки срещите с институциите и многобройните обещания, нямаме решение на проблема. От чешмите ни продължава да тече замърсена с манган вода, хиляди пъти над нормата“, коментираха от Сдружението.

 Проблемът със замърсената вода в Брестовица е от години, но от началото на миналата година се е  задълбочил дотолкова, че може да бъде решен само с цялостна подмяна на водопроводната мрежа, тъй като вече манганът е полепнал по тръбите, твърдят  експертите. По предварителни разчети за подмяната на цялата ВиК система в селото са необходими 25 милиона лева, а даденият срок за това е 36 месеца.

Въпреки уверенията, до момента средства от ВиК холдинга не са осигурени.

„Да има проблем с питейната вода е недопустимо за 21 век! Затова доколкото зависи от мен, като областен управител, в рамките на моя мандат, ще направя всичко възможно казусът да започне да се решава. Гледаме в една посока“,  увери Ангел Стоев. Той каза, че вече са изпратили писмо до ВиК Холдинга. „Очакваме техния отговор, за който ще ви информираме своевременно. Ще работим за засилване на темпото за стартиране на подмяната на водопроводната мрежа на ниво министерства.”

Областният управител  задължа РЗИ Пловдив да публикува в сайта си актуалните данни за показателите на питейната вода в Брестовица.