Обществено обсъждане на предложение за поемане на нисколихвен дългосрочен общински дълг се проведе в Oбщина „Родопи”

Община „Родопи”  има намерение да изтегли заем от 1,177 милиона лева за изграждане на ново улично осветление във всички населени места. Инвестицията е за извършване на строително-монтажни работи и доставка на високо технологични и икономични LED-тела, електрически табла и парково осветление.

По покана на кмета Павел Михайлов  на общественото обсъждане присъстваха заместник-кметовете Емилия Иванова, Неази Таир и Борислав Инчев, кметовете на населените места, общински съветници, представители на  местната общност.

Заемът ще бъде изтеглен за срок от 5 години при годишна лихва от 1,6 процента, с три месеца гратисен период от периода на сключване на договора, обясниха специалистите от общинска администрация. Кметът Павел Михайлов определи проекта, като изключително важен за общината и коментира, че реализацията му ще донесе значително намаляване на разходите за осветление в общината.

Чрез дълга в размер на 1 177 771 милиона лева  ще бъдат осигурени финансови средства за реализирането на един от важните за община „Родопи” проекти, които ще допринесат за повишаване качеството на живот в нашата община. След тази инвестиция очакваме икономия от близо 60 %. Ефектът ще бъде огромен. Ако сега, на година общината плаща над 460 хиляди лева ток за улично осветление, след смяна на съществуващите лампи този разход ще бъде сведен  до около 163 хиляди лева”, коментира кметът Павел Михайлов.

Светодиодните ЛЕД светлини са по-мощни, работят с минимален разход на енергия и оптимална светлина, екологични чисти са и не излъчват вредни емисии. Месечните икономии от електрическа енергия, които ще бъдат постигнати след изпълнението на обектите, ще бъдат достатъчни за погасяването на  дълга, коментира още кметът.

На територията на общината съществуват 5406 осветителни тела. След изпълнение на проекта ще бъдат поставени с 479 лампи повече.

 „Прекрасна инвестиция. Община „Родопи” ще свети и в същото време ще пестим средства за електричество”, защити предложението си кметът Павел Михайлов.

Против проекта се обявиха Ангел Драганов, общински съветник от ГЕРБ и кметът на село Браниполе Даниела Стоилова. Те определиха този разход като „ненужен на този етап”  и предложиха средствата да бъдат разпределени за подобряване на уличната инфраструктура в селата.

В защита пък се изказа кметът на село Марково Десислава Терзиева, която се аргументира с примера, че при всеки дъжд осветлението в селото спира и се налага лично тя да се заема с отстраняване на проблема.

Инфраструктурата е най-сериозният проблем във всички населени места в общината. Но и един от най-големите ни приоритети. Преди две години, когато като коалиция „БСП –АБВ” поехме кормилото на управление, заварихме разбити улици, пътища без асфалт, дупки. Днес имаме десетки километри асфалтирани улици, работим по реализацията на проекти за канализация и  смяна на водопровод. Сериозен ръст общината бележи и при изпълнението на приходната част на бюджета  и при изпълнението на приходната част на бюджета е над 90%, което гарантира, че в бюджета за догодина ще бъдат осигурени средства за инфраструктурата-надземна, подземна и наземна”, каза в отговор кметът Павел Михайлов.

На обсъждането бяха споделени и мнения, че ако трябва да се работи в перспектива, необходимо е първо да се използват средства и по-късно да се чака резултатът от тях.

 „Заемът е по възможностите на Общината и като гражданин бих го подкрепил. Ще поемем дългосрочен дълг, но ще оставим и среда, в която гражданите да се чувстват по-добре и населените места да се развиват с по-големи темпове”, допълни кметът Павел Михайлов.

Предложението за поемане на нисколихвения дългосрочен дълг предстои да бъде гласувано на сесия на ОбС  „Родопи”.