Над 1000 пазители на народното творчество събират Петровските празници в Ягодово

Общо 54 певчески групи и фолклорни танцови състави ще се  събират на  Петровските празници в село Ягодово този уикенд. Фестивалът е част от тържествата по повод традиционния събор на селото – Петровден. Той се провежда под егидата на община „Родопи“,  организиран от местното читалище „Искра – 1897“ и  Кметство Ягодово.

Стотиците любители на българските народни танци ще се съберат на стадиона в селото на 1 юли от 10:00 часа, обличайки българска носия и показвайки фолклорното богатство от всеки регион на страната. Националният фолклорен фестивал „ Петровско надиграване“ е със състезателен характер, а целта е да запази, популяризира и развие българския фолклор. Сцената дава възможност за изява на малки и големи, на танцови състави, клубове, школи, хорове, музиканти, занаятчии, ателиета.

Жури на фестивала са изявени и доказали се имена в сферата на фолклорното изкуство на България – проф. д-р Даниела Дженева, доц. д-р Димо Енев, проф. д-р Светла Станилова и д-р Гергана Таскова.

Празникът продължава и в неделя с шествие, в което всеки може да участва. Над 800 души ще се включат в АРТ феста „Тайните на бабината ракла“, където ще се демонстрират кукерски игри, ще пресъздадат обичая Еньовден, ще нагостят всички участници и гости с традиционния понуденски фасул. За любопитните и сръчните ще има и занаятчийски ателиета.

Нека съхраним любовта към фолклора, който нашите предци са сътворили през вековете, за да запазим своя национален облик. Станете част от всичко това със своите приятели, семейства и почитатели!“, канят организаторите.

В специално оформени фотокътове гости и участници ще могат да си правят снимки за спомен по време на празничните дни.

„Петровските празници“ в Ягодово се откриват този петък от 18:00 часа.

Част от празничния цикъл е и традиционният курбан за здраве, който всяка година се раздава в двора на параклиса „Петър и Павел“  навръх Петровден – 29 юни.