На Свети Дух: Събор и народни борби в село Марково, 160 години от построяването на храм „Св. Троица“ в Крумово, курбан в Дедово

Селата от община „Родопи“ отбелязаха празника Свети Дух с водосвет и курбани за здраве и благополучие.

С празнична литургия, курбан, народни борби и музикална програма  село Марково отбеляза своя празник.

Всяка година той се чества на „Свети дух” – 51 дни след Великден, в деня след Петдесетница, винаги в понеделник, когато се почита Светия дух и се прославя Светата Животворна троица – Бог Отец, Бог Син и Дух Свети, които имат равно достойнство.

На Свети Дух църквата в селото „Света Троица“ чества храмовия си празник. Денят започна с литургия, след което беше раздаден курбан за здраве и благополучие.  

Традиционният събор превърна площада в центъра на селото в тепих, върху който своите сили и умения по борба показаха десетки млади мъже. Те се бориха за Купата на село Марково. Ролята на водещ беше поверена на Димитър Кумчев, помощник-треньор на Националния отбор по борба на България –мъже.

По повод  празника Народно читалище „ Алеко Константинов – 1907” организира празнична програма с участието на Деа Спасова, Даниел Ангелов, Дарина Петрова, ТК „Лудория” – Марково, ДТС „Синчец” и смесен вокален състав „Младежки сърца”. Фолклорната програма продължи с  музиката на формация „Паскалев” , фолклорна група „Каба Кабадалии“ и Кристина Енгерова.

Свети дух е и храмовият празник на църквата „Света Троица“ в Крумово.Тази година събитието съвпада и с честването на 160 години от построяването на църквата селото –  първата обществена сграда, построена на доброволни начала, благодарение на даренията и труда на първите жители на с. Крумово. Това са и първите възрожденци от старите родове – Боневи, Драганови, Колювасилеви, Найденови, Калоферови и др.

Участие в отбелязването взеха децата от ДГ „Снежанка“. За здраве на всички Отец Костадин  благослови курбан.

За Дедово големият християнски празник Свети Дух, известен за селото като Духовден, е по-специален.  Почитта към Светия животворящ Дух се свързва и с преданието за възникването на селото. Според него преди 400 години край планинския ручей „Свети Дух“ и под кичестия бук се заселил голям род на овчар, наричан Дядото.

От Дядовото село се развило Дедово, популярно в този край с името Дедево.А през 1922 година под многовековния бук и край живителния поток бил издигнат параклис с аязмо „Свети Дух“. Точно тук дедевчани много искали да бъде и черквата им. Но след като „Свети Атанасий“ била издигната на най-високото в селото и осветена през 1838 г., впоследствие, вероятно още в турско, те съградили на първоначално желаното от тях живително и свято място скромния параклис с аязмо – „Свети Дух“.

Храмовият празник на над 150-годишния параклис  беше почетен с водосвет, отслужен от отец Димитър. Беше  осветен и раздаден курбан за здраве.

Кметът на община „Родопи” поздрави жителите за празника, като им пожела да бъдат живи и здрави, благословени с радост и късмет.

„Съхранявайте все така християнските ценности, българските традиции и духовното наследство на прадедите ни. Желая на всички да сте живи и здрави вие и вашите семейства, късмет и благополучие и да продължаваме да се събираме заедно още дълги години“.