На Йордановден дариха над 2000 маски за нуждите на община „Родопи”

Йордановден

Дарение от 2400 маски получи община „Родопи” навръх големия християнски празник Богоявление. Предпазните средства са предоставени от Димитър Георгиев, депутат от „БСП за България” от Пловдивска област. Дарението получи кметът на общината Павел Михайлов.

„В този ден, когато всички ритуали са свързани в същината си със здравето, това е поредният благороден жест към нашата община. Сърдечно благодаря за оказаното съдействие и помощ във връзка с опазване здравето и сигурността на нашите съграждани по време на пандемията от Ковид-19”, коментира кметът Павел Михайлов. Той присъства на ритуала за спасяване на богоявленския кръст в река Първенецка над село Първенец. Заедно с него беше и кметът на селото Ренета Плевнелиева.

Стоян Апостолов беше първият, който хвана кръста. Той „пребори” десетината мъже, които влязоха в студените води на реката, за да се включат в обичая по вадене на богоявленския кръст на Йордановден. Най-ловък се оказа 30-годишният Стоян, който за пореден път участва в традиционната надпревара и за девети път хваща кръста. Той пожела здраве на себе си и на жителите на цялата община „Родопи”.

Днешният празничен ден започна с тържествена Света литургия, отслужена от отец Данаил. Заради усложнената обстановка традиционното литийно шествие, което се провежда всяка година до мястото, където се извършва Велик водосвет, беше съкратено.

Кметът на община „Родопи” пожела на младия мъж здраве, успешна година, добри дела.

„Честит празник! Пожелавам ви здрава и успешна година! Нека този свят ден да ни даде здраве и сила. Да бъдем по-добри и по-смирени, а на всички именици пожелавам да са здрави, късметлии и да носят с гордост и чест името си!”

Край бреговете на река Първенецка се събраха много хора, които обаче спазиха препоръките да бъдат с предпазни маски и на дистанция.