„Лилково поСреща“ гости за втория етнофестивал

За втори път китното планинско село Лилково ще бъде домакин на етнофестивала „Лилково поСреща“. Той се провежда ежегодно през месец юли, а организатори  са НЧ „Родопска искра 2020“, с подкрепата на СНЦ „Заедно за Лилково“.

Фолклорният празник, който събира самодейни индивидуални изпълнители и формации от цялата страна, ще се проведе тази събота на площада в центъра на селото.

Пъстра фолклорна програма със специалното участие на формация „Родопски славей“ – с. Лилково и самодейци от Чепеларе, Момчиловци, Ардино, Марково, Куртово Конаре, Орехово ще накара мало и голямо да пее и танцува. Малките танцьори от ЦДГ „Боряна“ в пловдивския  квартал Прослав ще пресъздадат обреди и обичаи от различни етнографски области. Официалното откриване на фестивала е от 13:00 часа.

Час преди ливадите над Лилково да разнесат звука на родопската гайда, ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве и берекет.

Още от  11:00 часа местни домакини ще покажат как се приготвят прочутите лилковски катми на сач, домашно кисело мляко и други родопски специалитети. Половин час по-късно започва кулинарният конкурс за най-вкусна погача, пита или баница. В него ще се включи и екип от общинска администрация с пита плетеница, ръчно омесена по стара родопска рецепта.

Присъстващите ги очакват още творчески работилнички, фотоизложба, кулинарен щанд на лилковски ястия.

На открито ще бъде изграден „музей“ и уличка на занаятите, а за мераклиите ще има урок по косене с ръчна коса.

За всеобщото добро настроение на всички гости ще свири оркестър „Феникс“ с ръководител Христо Коритаров и солист Ваня Бетуховска.

За втора поредна година ще има организиран базар, а средствата от продадените артикули ще отидат в помощ на местното читалище, което има нужда от нов покрив.