Кметът Павел Михайлов: Традициите са опазили българския народ в най-трудните моменти от нашата история

Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов беше специален гост на първия етнофестивал „Лилково поСреща”. На поляните край селото той се наслади на пъстрата фолклорна програма и поздрави участниците. Организатори на събитието са НЧ „Родопска искра 2020“ и СНЦ „Заедно за Лилково“.

Фолклорът е част от душевността на българина и вашият етнофестивал ни позволява да се докоснем до това богатство. Подобни празници не само са възможност хората да се съберат и да се веселят, но и олицетворяват традициите и са връзка към миналото и нашите предци”, каза кметът Павел Михайлов. Той благодари на жителите на Лилково, че тачат традициите, които са опазили българския народ в най-трудните моменти от нашата история.

11 формации от различни краища на България радваха  гостите, които  пристигнаха в родопското село. Гората над селото закънтя от гайдарски ансамбъл, а след това изпълнители от Арда, Чепеларе, Момчиловци, Куртово Конаре, Марково, Орехово и Крумово накараха малко и голямо да пее и танцува.

По време на фестивала  се проведе и събитието „празник на родопската кухня“, където гостите видяха на живо технологиите за приготвяне на родопски катми, лилковски рогатници, пататник и други кулинарни родопски специалитети.

Организаторите  бяха подговили и много допълнителни изненади за гостите- творчески работилнички, фотоизложба „Лилково във времето”, музей на открито  и благотворителен базар в полза на НЧ „Родопска искра 2020“.

Лятото е времето, в което много млади хора си идват по нашите села и за тях  празници, като фестивала в Лилково е възможност за разнообразие. Сигурен съм, че той е в сигурни ръце, защото лилковци сте доказали, че пазите обичаите и ги предавате на своите деца и внуци със същата любов, с която се грижите и за своето родно място“,  каза още Павел Михайлов.

След Лилково той присъства и на специалната интересна програма в село Злати трап, посветена на „Света Марина” и празника на селото.

Празниците в двете родопски села започнаха с литургия, а всички присъстващи опитаха от специално приготвените курбани и  седнаха на благодарствената трапеза.