Кметът Павел Михайлов към заместник-министъра на енергетиката: Законен ли е добитият материал от концесиите над Белащица

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов за пореден път зае категорична позиция срещу продължаване на всякаква кариерна дейност над село Белащица. На  работна визита в областна управа пред зам.-министъра по енергетика Пламен Данаилов, кметът Михайлов и представителите на инициативния комитет на Белащица повдигнаха множество въпроси, свързани с изтеклите концесионни договори, складирания материал и извозването му.

Повод за срещата станаха поредните протести на жителите на село Белащица срещу кариерите над селото. Местните настояват да се сложи край на кариерната дейност в района.

Срещата се състоя в присъствието на  областния управител на Пловдив Йордан Иванов, зам.-областният управител Лъчезар Бакърджиев, представители на концесионерите „Европейски пътища“ и „Холсим кариерни материали”, кметът на село Белащица Костадин Николов, инициативен комитет „Стоп на кариерите в Белащица“, експерти.

Към заместник-министър Пламен Данаилов кметът зададе въпросите защо вече един месец се бави отговорът  от Министерството на енергетиката дали добитият материал от двете кариери над селото е законен, дали отговарят заявените количества добит и платен материал и в какъв срок ще приключи извозването.

„За да бъде разрешен казусът, ние искаме министърът на енергетиката да отговори на въпросите, които му зададохме преди месец. Те са свързани със становището на Министерството на енергетиката за законността на добития материал и правото да се извозва вече складираният материал, след изтичането на концесионните договори. Какво е количеството материал и платени ли са държавните такси за него“, заяви кметът на община Родопи Павел Михайлов.

От инициативния комитет на Белащица поискаха и нова независима проверка, която да установи наличните количества – проверка, която би отговорила на всички въпроси, които зададоха гражданите.

„Още утре ще назначим нова независима проверка, в рамките на която да се направят измервания на складирания материал. Проверките досега не са констатирали разлика между декларираното тегло, наличните количества и платените такси. Към момента в министерството не са установени нарушения по договорите“, заяви зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов, който обеща, че при новата проверка ще могат да се включат и представителите на инициативния комитет.

От двете фирми се съгласиха с исканията на протестиращите, като заявиха, че нови проверки не представляват проблем, въпреки че такива вече са били извършени и те не са констатирали нарушения. Но обявиха, че докато текат нови проверки, те ще продължат да извозват законно принадлежащия им материал. От „Холсим България“ обясниха, че забраната, която са получили за изнасянето на складирания материал, вече не важи, защото на концесионера е било наложено принудително спиране и след като съдът е решил, че няма установени нарушения, те могат свободно да изнесат добитото – законът им го позволява.

При извършване на проверките, ако те не установят нарушения, ще бъдат изготвени план-графици, заедно с гражданите на Белащица, за часовете, в които фирмите ще изнасят своя материал. Инициативният комитет на Белащица заяви, че протестите ще продължат, защото по техни сметки трябва да бъдат извозени над 12 500 камиона със складиран вече материал. И настояха за спешни мерки по прекратяването на всякаква дейност.