Доброто е мисия: Коледарите от с. Ягодово събраха 2390 лв. за операция на Иви

Коледарите от с. Ягодово събраха 2390 лв. за операция на Иви

Коледарите от ОУ “Неофит Рилски” в село Ягодово посветиха тазгодишното си коледуване на каузата да помогнат на Иви.

Тази Коледа бе по-различна за момчетата от коледарската дружина и техните учители. 

В училището дълго обсъждат дали да спазят традицията на коледуването заради пандемията от коронавирус. Колебанието обаче веднага изчезва, когато директорът Петя Кирова споделя пред момчетата за каузата на Иви, тяхна съученичка от пловдивското училище “Яне Сандански”. Момчетата веднага приемат присърце идеята събраните средства от коледуването да бъдат дарени за скъпоструващата, но така необходима за Иви операция. “Традицията повелява коледарите да даряват част от събраните средства за общественополезна кауза” – това споделя с коледарите техният учител, г-н Георгиев. Това още повече мотивира децата.

Наричания за здраве и берекет, коледарски песни и украсяване на коледарските геги, подготовка на традиционните коледарски носии, всичко е посветено на идеята да помогнат. Водач на коледарската дружина е младият учител Иван Георгиев, който запалва учениците по традицията на коледуването, разучава с тях автентични коледарски песни и благословии.

Заради пандемията коледарите извършиха своите ритуали в дворовете на хората, но това още повече засили усещането за автентичност и донесе много радост на жителите на село Ягодово, които с радост отвориха сърцата си и дариха средства, за да помогнат на петокласничката Ивайла Иванова.

По традиция коледарите Иван, Христо, Данчо, Кубрат, Дениз, Гошко Донков и Гошко Пурнаров влязоха най-напред в дома на кмета на селото и пожелаха здраве, берекет и изобилие да има във всеки български дом. Песни и благопожелания огласяха през целия празничен ден селото, а в края на деня момчетата бяха много уморени, но и удовлетворени от това, че са успели да помогнат на дете в нужда. 

Цялата събрана сума от 2390 лв. ще бъде преведена по дарителската сметка на Ивайла Недялкова Иванова. 

Ръководството на ОУ “Неофит Рилски” изказва своята благодарност към родителите на коледарите за това, че подкрепиха и насърчиха своите деца да помогнат в осъществяването на тази благородна инициатива.

Източник