Децата в община „Родопи“ ще участват в Националния ден по безопасност на движението

С викторини, забавни игри и интерактивни уроци детските градини в община „Родопи“ се включват в отбелязването на Националния ден по безопасност на движението по пътищата.

Участие са заявили всички детски учебни заведения на територията на населените места в общината. По време на инициативите децата ще се запознаят с пътните знаци, ролята на светофара и правилата за пресичане на улицата. В игрите и разиграването на тематични ситуации в ДГ „Ралица“ в Белащица Бибитко ще следи за спазване на правилата. Децата в село Ягодово ще участват с инициативи във вид на изготвяне на тематични кътове, в ДГ „Надежда“ в Брестник ще се проведе  колективно рисуване на открито на тема „Пресичам безопасно“, а в детска градина „Веселушка“ в село Марково подреждат изложба под надслов „Знам правилата на улицата и в игрите“. Изложба ще има и в ДГ „Родина“ в Устина.

Интерактивен урок на тема „Вече съм голям, мога да се движа безопасно сам“ ще се проведе на площадката по безопасност на движението, с която разполага детското заведение в Цалапица.

В Брестовица, Кадиево и Златитрап подготвят квалификация на персонала на тема „Безопастност и здраве“. Подвижни и дидактически игри в ситуация „На зелено преминавам, знаците познават“ ще проведе персоналът с децата в ДГ „Синчец“ в Браниполе.

„Искам да ви призная, че тези инициативи напомнят и на нас, възрастните, че трябва да бъдем по-толерантни, по-внимателни, по-дисциплинирани и като водачи на пътни превозни средства, и като пешеходци“, заяви кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов. По неговите думи приоритет за ръководството на общината e подобряване на  безопасността на движението по пътищата във всички населени места. В навечерието на Националния ден по безопасност на движението и преди началото на активната лятна ваканция  кметът Павел Михайлов отправи призив към всички хора: „Бъдете внимателни и толерантни на пътя!“

Денят на безопасността на движение по пътищата се отбелязва от  2019 г, когато. с решение на Министерски съвет датата 29 юни е определена за единна дата за страната ни. Избрана е не случайно, тъй като черната статистика показва, че летните месеци юли и август са най – тежките по отношение на смъртните случаи.