Десетки знамена и цветя за Трети март в община „Родопи”, кметът Павел Михайлов и заместникът му Владимир Маринов отдадаха почит на десетките загинали

Патриотичен дъх обзе община „Родопи”. Трибагреници се развяват на десетки места във всички населени места от общината. Стотици жители на община „Родопи” почетоха с цветя празника Трети март.

С тържествена церемония отбелязаха 143 години от Освобождението в селата Цалапица и Марково.

Церемонията в Цалапица се проведе в местността „Каламица” – лобното  място,  където се е състояла една от най- големите освободителни битки. Да отдадат почит на десетките загинали бяха кметът Павел Михайлов и заместник-кметът Владимир Маринов. Заедно с кмета на селото Ивайло Данаилов, общински съветници от общински съвет „Родопи” и жители на село Цалапица те се поклониха пред паметта на руските войни. Заупокойна молитва отслужи местният свещеник. За датата Трети март, историческото значение на Сан-Стефанския мирен договор и необходимостта всяка година да си припомняме историята, разказа в словото си кметът на общината Павел  Михайлов.

Днес е Трети март. Преди 143 години на този ден  е подписан Сан-Стефанския мирен договор, символ на една свещена дума – свобода. Думата, която са повтаряли поколения българи още от падането под Османско иго на Търновското и Видинското царства. Свободата е водила  сърцата и умовете  на Раковски и Левски,  на поета- революционер Христо Ботев,  на Хаджи Димитър и на Караджата. Тези герои са посяли семето на така желаната Свобода. И то се превърна в  един зрял плод, променил завинаги съзнанието на българския народ”, каза в словото си кметът Павел Михайлов.

Пред  мемориала  на руските войници в местността „Каламица” кметът на община „Родопи”  поднесе  венец, а десетки почетоха паметта на героите с едноминутно мълчание.

С минута мълчание и химна на България  отбелязаха 143 години от Освобождението и в Марково. Честването започна с панихида, отслужемна в параклис „Вси Български Светии”.

Покрай шпалира от знамена преминаха кметът на обшината Павел Михайлов и кметът на Марково Десислава Терзиева, председателят на ОбС”Родопи” Георги Цанков и представителите на различни институции, за да поднесат почитта си пред паметта на знайните и незнайни герои, жертвали се за свободата на Отечеството.

В знак на признателност пред паметника – костница на загиналите в боевете  в село Брестник заместник-кметът Владимир Маринов поднесе венец.

Трети март е денят, в който преди 143 години България възкръсна за нов живот. След 5 века робство свещената ни земя постига своето Освобождение. Почитаме паметта на падналите и славим подвига на победителите. На 3 март започва нашето Възраждане, за да мине през Съединението на отечеството ни и сега да градим една нова, свободна България”, написа в поздравително слово  Владимир Маринов.

За шеста поредна година,  по повод националния празник на България,  в Цалапица организират и флашмоб под надслов „Пробуждане с хоро”. Началото на мащабната патриотична проява беше дадено с пукот на  пушки, а многоредовото хоро поведе Павел Михайлов, кмет на община „Ропопи”.