50 секции в община „Родопи” с машинно гласуване за парламентарните избори

Машинно гласуване в предстоящите  избори  за Народно събрание ще има в 50 секции на територията на населените места от община „Родопи. Общият брой на изборните секции, които ще бъдат образувани в общината, според заповед, издадена от кмета Павел Михайлов, във връзка с предстоящите парламентарни избори на 4 април 2021 година е 56.

Без машини ще бъдат единствено секциите във високопланинските села в общината.

28 553 са лицата, които имат право да упражнят своя вот  за избор на нов парламент в община “Родопи”. От тях 540 души са подали заявление за гласуване по настоящ адрес. За първи път с право на глас са 346 младежи, навършили пълнолетие до деня на изборите.

Най-много ще са изборните секции в село Цалапица, което е и най-голямото населено място на територията на община „Родопи”. По една секция  ще има в селата Бойково, Дедово, Извор, Скобелево-Чурен, Оризари, Храбрино, Ситово и Лилково. Последното е и с най-малко на брой избиратели – само 19 души.

Шест  е броят на секциите, определени за хора с увреждания. Те са разположени в сградата на училището в селата Браниполе, Брестник, Цалапица и Ягодово.  В Устина инвалидната секция се намира в читалището, а в Първенец – в пенсионерския клуб.

Община „Родопи” е ангажирала допълнително 20 души, които ще следят да няма струпване на хора пред избирателните секции в  деня на вота. Задължение ще бъде да мерят температурата на всеки избирател и да наблюдават спазва ли се необходимата дистанция от хората докато чакат реда си за гласуване.

На местата, където са разположени секциите ще бъдат изградени специални коридори, които да указват движението на избирателите до съответната урна за гласуване.

Като допълнителна противоепидемична мярка община „Родопи” е осигурила и специални дозатори за дезинфектант, които не се докосват с ръка.

За нормалното придвижване на членовете на секционните избирателни комисии,  след края на изборния ден, е осигурен транспорт, съобразен за спазване на необходимата дистанция в превозното средство.